Ostružinové - dvě mouchy jednou ranou

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
1 prášek do perníku
4 vejce
240 g cukru moučka
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
1 lžíce kakaa
1 tvaroh
2x zakysaná smetana
2x vanilkový cukr
1 želatinový ztužovač
želatina v prášku
marmeláda
ostružiny

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do perníku.

  2. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Část bílého těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu a část do kulaté formy. Nahoru nalijeme kakaové těsto. Upečeme ve vyhřáté troubě.

  3. Mezitím si připravíme náplň: ztužovač vyšleháme s vodou dle návodu, přidáme tvaroh a zakysanou smetanu a vanilkový cukr.

  4. Upečené a vychladlé korpusy seřízneme, aby byly rovné - tmavou kakaovou část, kterou máme seříznutou, si nadrobíme.

  5. Srnčí hřbet: vyřízneme z něj prostředek ve tvaru trojúhelníku, naplníme tvarohovou náplní, do které klademe ostružiny. Vršek pomažeme jemně náplní a posypeme nadrobeným kakaovým korpusem.

  6. Kulatý moučník: jednou prořízneme, pomažeme pikantní marmeládou. Nahoru dáme vrstvu tvarohové náplně, vrstvu ostružin a opět vrstvu náplně. Zalijeme želatinou připravenou podle návodu (můžete přidat pár kapek citrónu).

  7. Oba moučníky dáme vychladnou do lednice, nejlépe přes noc a pak už jen můžeme pohostit návštěvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!