Oříškové bochánky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 200 g vlašských ořechů nebo lískových ořechů
- 3/4 lžičky soli
- 227 g másla pokojové teploty
- 75 g krupicového cukru
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- moučkový cukr na obalování
Postup Oříškové bochánky
Postup přípravy receptu
-
1. Polovinu ořechů, tedy 100 g, nasekáme nadrobno (např. paličkou na maso).
2. Druhou polovinu nameleme na jemno. (Já melu ve starém mlýnku na kafe).
3. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny (např. v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem), přidáme vanilku.
4. V menší míse smícháme mouku, sůl a ořechy.
5. Postupně přidáme do máslové pěny a vypracujeme těsto, na vále prohněteme a necháme v lednici asi hodinu odležet, aby trochu ztuhlo.
6. Po vychladnutí předehřejeme troubu na 180°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
7. Z těsta tvarujeme kuličky v průměru 3 cm, které dáme na plech. Můžeme je dát poměrně blízko sebe, protože zvětší svou velikost jen nepatrně. Ideálně je asi 4 x 5 kuliček na jeden plech.
8. Pečeme asi 17 - 19 minut. Po upečení je necháme vychladnout asi 5 minut na plechu a potom zcela (např. na talíři) při pokojové teplotě necháme vychladnout.
9. Bochánky obalíme v moučkovém cukru a necháme je přes noc odležet, pak je znovu obalíme v moučkovém cukru.