Ořechový koláč s jablky a brusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na náplň:
- 4 jablka
- cca 200 ml vody
- šťáva z poloviny citronu
- 50 g sušených brusinek
- Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli do sněhu
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 175 g rostlinného tuku - Hera apd.
- citronová kůra asi z poloviny bio citronu
- 125 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup Ořechový koláč s jablky a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme jádřinec. Nebo před oloupáním a rozkrojením použijeme odstaňovač jadřinců. Půlky jablek vložíme do vařící vody s citronovou šťávou a krátce podusíme. Pak jablka vyjmeme a necháme zchladnout.
Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme sníh. Pak do něj po částech zašleháme polovinu cukru.
Druhou polovinu cukru, vanilkový cukr, změklý tuk a žloutky šleháme do bělavé pěny. Už velmi lehce vmícháme sníh, nastrouhanou kůru, ořechy a nakonec po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení o velikosti cca 35 x 25 cm. Povrch, obrazně řečeno, rozdělímena 8 dílků a do středu každého dílku dáme malou hromádku brusinek. Na brusinky položíme půlku podušeného jablka. Nemusíme je nijak zatlačovat do těsta, stačí jen položit.
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut.
Moučník necháme po upečení mírně zchladnout a pak za pomocí papíru na pečení vyjmeme na mřížku. Po úplném vychladnutí pocukrujeme a krájíme na řezy. Můžeme dozdobit meduňkou nebo mátou.