Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
6 vajec
80 g hnědého cukru nebo třtinového cukru
80 g másla
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200 g mletých ořechů nebo mandlí
100 g strouhané hořké čokolády
Brusinková šlehačka:
1 sklenička brusinkového kompotu (370g - ½ z toho na potření dortu)
1,5 šlehačky Cremefine od Ramy (nebo jiná na šlehání, ale přidat ztužovač šlehačky)
2 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve předehřejeme troubu na 170°C.

  2. Dno dortové formy Ø 26cm vyložíme pečícím papírem a formu zavřeme, papír tak bude pěkně držet, boky nenatíráme, pokud máme formu teflonovou nebo s jiným nepřilnavým povrchem.

  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

  4. Žloutky s cukrem a máslem šleháme minimálně 5minut do pěny.

  5. Přidáme ořechy (trochu dáme bokem, nakonec do nich zamícháme prášek do pečiva), strouhanou čokoládu a lehce promícháme.

  6. Nakonec zlehka zamícháme po částech tuhý sníh a nakonec zbytek ořechů s práškem do pečiva.

  7. Pečeme pomalu asi 45minut na 170 až 175°C (hlídáme, aby se povrch nepřipaloval–v tomto případě můžeme přikrýt alobalem, nebo pečícím papírem). Špejlí zkusíme, zda je upečeno.

  8. Korpus necháme vychládnout, potom otevřeme formu a překlopíme na pocukrovanou podložku (překlopíme proto, že spodní strana korpusu je rovnější).

  9. Potřeme ½ brusinkového kompotu a navrstvíme šlehačku, kterou jsme ušlehali dotuha a potom lehce zamíchali zbylou ½ brusinkového kompotu a citrónovou šťávu.

  10. Můžeme posypat ozdobně kakaem, nebo necháme jen tak.

  11. Dáme vychladit cca ½ - 1 hodinu do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!