Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 80 g hnědého cukru nebo třtinového cukru
- 80 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 200 g mletých ořechů nebo mandlí
- 100 g strouhané hořké čokolády
- Brusinková šlehačka:
- 1 sklenička brusinkového kompotu (370g - ½ z toho na potření dortu)
- 1,5 šlehačky Cremefine od Ramy (nebo jiná na šlehání, ale přidat ztužovač šlehačky)
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve předehřejeme troubu na 170°C.
Dno dortové formy Ø 26cm vyložíme pečícím papírem a formu zavřeme, papír tak bude pěkně držet, boky nenatíráme, pokud máme formu teflonovou nebo s jiným nepřilnavým povrchem.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky s cukrem a máslem šleháme minimálně 5minut do pěny.
Přidáme ořechy (trochu dáme bokem, nakonec do nich zamícháme prášek do pečiva), strouhanou čokoládu a lehce promícháme.
Nakonec zlehka zamícháme po částech tuhý sníh a nakonec zbytek ořechů s práškem do pečiva.
Pečeme pomalu asi 45minut na 170 až 175°C (hlídáme, aby se povrch nepřipaloval–v tomto případě můžeme přikrýt alobalem, nebo pečícím papírem). Špejlí zkusíme, zda je upečeno.
Korpus necháme vychládnout, potom otevřeme formu a překlopíme na pocukrovanou podložku (překlopíme proto, že spodní strana korpusu je rovnější).
Potřeme ½ brusinkového kompotu a navrstvíme šlehačku, kterou jsme ušlehali dotuha a potom lehce zamíchali zbylou ½ brusinkového kompotu a citrónovou šťávu.
Můžeme posypat ozdobně kakaem, nebo necháme jen tak.
Dáme vychladit cca ½ - 1 hodinu do chladu.