Obložená vejce
Recepty, PředkrmySuroviny
- 6 středních brambor na salát
- 4 vajíčka natvrdo
- 1 mrkev
- 1 petržel
- malý kousek celeru
- 3 lžíce hrášku mraženého
- majonéza - cca 380 g
- 3 PL worcestrové omáčky
- čerstvě umletý pepř
- 1 kostka bujonu zeleninového
- 1 střední cibule
- 2 okurky sladkokyselé - pokud možno pikantní domácí
- Zdobení:
- 4 lžičky majonézy
- na špičku nože soli
- cukr
- 3 lžičky nálevu z okurek
- pepř
- Na ozdobu:
- šunka
- vejce
- petrželka nať a kaviár (pokud máte) já neměla, je moc drahý
- 3 menší sladkokyselé okurky na vějířky
Postup Obložená vejce
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme, oloupeme a ještě vlažné nakrájíme tím udělátkem. Dáme do mísy.
Zeleninu oloupeme a uvaříme ve vývaru, nejlepší je zeleninová kostka bujonu.
Vajíčka natvrdo oloupeme a tři přepůlíme, čtvrté nakrájíme do mísy. Ještě teplou uvařenou zeleninu na jemno nakrájíme nožem a přidáme do mísy.
Teď dáme svařit osolenou vodu na hrášek. Hrášek vaříme tři minuty, scedíme, okamžitě propláchneme ledovou vodou a přidáme do mísy.
Vše promícháme a přidáme tři lžíce worcesterové omáčky. Promícháme a necháme chviličku odležet, než nakrájíme cibulku.
Cibulku přidáme do mísy, vše mírně osolíme, ochutnáme a přidáme 1 až 2 lžíce láku z okurek a dvě na jemno nakrájené nakládané okurky. Přidáme pepř, promícháme.
Dáme zchladit, stačí půl hodinky. Po půl hodině přidáme majonézu, ne všechnu asi 4 lžičky si necháme. Promícháme a dáme dál chladit.
Salát rozdělíme na talířky, navrch salátku dáme půl vajíčka a zalejeme majolkovou zálivkou. 4 lžičky majolky a 4 lžičky nálevu z okurek rozmícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
Musí to stékat po vajíčku, ale ne moc, tak aby mu udělalo čepičku a ne loužičku na talířku. Dozdobíme rolkou šunky, kapií v oleji, petrželkou a kaviárem.