Novoroční čočka
Recepty, LuštěninySuroviny
- 400 g hnědé čočky
- 2 cibule
- 50 g baby karotky
- 1 stroužek česneku
- 2 ks bobkového listu
- 3 lžíce sádla
- 100 g anglické slaniny
- 3 lžíce octa
- 2 lžičky cukru krupice
- celé nové koření
- pepř
- sůl
- 1 hrst sušených hub
- 1 snítka tymiánu
- K podávání:
- 4 vejce
- cibule
Postup Novoroční čočka
Postup přípravy receptu
-
Čočku zalijte vodou a namočte ji minimálně na 2 hodiny, nejlépe ale přes noc, nebojte se dát vody více, čočka musí být opravdu ponořená, třeba i pár centimetrů pod hladinou. Vodu po uplynutí čekací lhůty osolte a uvařte ji do měkka.Houby zalijte v mističce vodou.
Mezitím nakrájejte cibuli a česnek, slaninu rozdělte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo a opečte v ní cibuli, česnek i slaninu. Do směsi vhoďte i tymián, bobkové listy, můžete i celý pepř nebo nové koření.
Slijte čočku, ale tak, abyste přes síto pochytali vodu z vaření. Přecezenou čočku, rozmrazenou karotku pak přidejte do pánve k cibuli, dochuťte ji solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec už jen přidejte houby a směs ještě krátce prohřejte.
Zbylou cibuli nakrájejte na půl kolečka, v hlubší pánvi rozehřejte sádlo a na středně velkém plameni ji nechte zezlátnout. Už zbývá jen v další pánvičce usmažit vejce. Stačí vám k tomu trocha sádla a středě silný plamen tak, že bílek bude hotový, ale žloutek tekutý.