Adžika - zeleninová pasta
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 5 kg rajčat
- 1 kg cibule
- 1 kg slovenské papriky
- 1 kg jablek
- 1 kg mrkve
- 300 g česneku
- 2 hrsti petrželové nati nebo nať z řapíkatého celeru
- chilli papričky dle chuti, záleží na požadované pálivosti
- 250 ml oleje
- 250 ml octu
- 300 g cukru krupice
- 3 lžíce soli, dle chuti
Postup Adžika - zeleninová pasta
Postup přípravy receptu
-
Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme cca 1 hodinu od bodu varu společně se solí, octem, olejem a cukrem, za občasného promíchání ode dna hrnce. Dochucování se může lišit dle druhu použitých jablek a rajčat, záleží na jejich chuti. Pokud máme rajčata příliš vodnatá, můžeme tekutinu nechat odpařovat vařením bez pokličky.
Horkou zeleninovou pastou plníme čisté suché sklenice, které pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme tak cca 5 minut. Pak sklenice otočíme zpět, necháme zcela zchladnout a následně je uložíme na temné suché místo, odkud je budeme odebírat dle potřeby a chuti.
Zeleninou směs můžeme podávat k pečenému nebo grilovanému masu, přidávat pod maso během pečení, dochucovat masové směsi...