Adžika - zeleninová pasta

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

5 kg rajčat
1 kg cibule
1 kg slovenské papriky
1 kg jablek
1 kg mrkve
300 g česneku
2 hrsti petrželové nati nebo nať z řapíkatého celeru
chilli papričky dle chuti, záleží na požadované pálivosti
250 ml oleje
250 ml octu
300 g cukru krupice
3 lžíce soli, dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme cca 1 hodinu od bodu varu společně se solí, octem, olejem a cukrem, za občasného promíchání ode dna hrnce. Dochucování se může lišit dle druhu použitých jablek a rajčat, záleží na jejich chuti. Pokud máme rajčata příliš vodnatá, můžeme tekutinu nechat odpařovat vařením bez pokličky.

  2. Horkou zeleninovou pastou plníme čisté suché sklenice, které pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme tak cca 5 minut. Pak sklenice otočíme zpět, necháme zcela zchladnout a následně je uložíme na temné suché místo, odkud je budeme odebírat dle potřeby a chuti.

  3. Zeleninou směs můžeme podávat k pečenému nebo grilovanému masu, přidávat pod maso během pečení, dochucovat masové směsi...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!