Gratinovaná brokolice
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 ks brokolice
- 150 g anglické slaniny nebo moravské
- 1 rozšlehané vejce
- 1 dl smetany na vaření nebo mléka
- 100 g sýru niva nebo takový, který máme nejraději- Gouda, Čedar, zauzený...
- sůl
- Dle chuti:
- muškátový květ
- česnek
- mletý pepř
Postup Gratinovaná brokolice
Postup přípravy receptu
-
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme na cedníku okapat.
Zapékací mísu vyložíme plátky slaniny, do které pak nasypeme předvařenou brokolici, kterou posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vejcem rozmíchaným v mírně osolené smetaně (pozor na sýr, je už slaný!). Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15-20 minut zakryté, pak odklopíme a krátce dopečeme do mírného zezlátnutí sýru. Před podáváním necháme brokolici chviličku odstát, lépe se pak krájí.
Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami.