Gratinovaná brokolice

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 ks brokolice
150 g anglické slaniny nebo moravské
1 rozšlehané vejce
1 dl smetany na vaření nebo mléka
100 g sýru niva nebo takový, který máme nejraději- Gouda, Čedar, zauzený...
sůl
Dle chuti:
muškátový květ
česnek
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme na cedníku okapat.

  2. Zapékací mísu vyložíme plátky slaniny, do které pak nasypeme předvařenou brokolici, kterou posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme vejcem rozmíchaným v mírně osolené smetaně (pozor na sýr, je už slaný!). Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15-20 minut zakryté, pak odklopíme a krátce dopečeme do mírného zezlátnutí sýru. Před podáváním necháme brokolici chviličku odstát, lépe se pak krájí.

  3. Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!