Netradiční švestkový koláč z Bebe sušenek

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 vejce
2/3 sklenky krupicového cukru
80 g hodně změklého másla
2 balení Bebe sušenek (260 g)
1 sklenka červeného vína (250 ml)
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky kakaa
1 lžička skořice
500 g švestek
2 lžíce mandlových lupínků
1 - 2 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. V míse ušleháme žloutky s cukrem a měkkým máslem do pěny. Bebe sušenky rozmixujeme nebo umeleme a zalijeme vínem. Promícháme a necháme nasáknout. Vlhkou směs sušenek přišleháme spolu s kypřícím práškem do vaječné hmoty. Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh, který si ušleháme z bílků.

  2. Těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny zamícháme dvě lžičky kakaa a do druhé vmícháme lžičku skořice.

  3. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na dno formy rozetřeme těsto ochucené kakaem. Na těsto naklademe poloviny švestek řeznou stranou dolů, posypeme mandlovými lupínky a lehce pokapeme medem. Na švestky stejnoměrně nalijeme skořicové těsto. Formu vložíme do trouby a při 180°C pečeme asi 40 minut. Před podáváním necháme koláč dobře vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!