Domácí kuřecí polévka s těstovinami
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 kuřecí skelet
- 2 kuřecí křídla
- 1/4 celerové bulvy
- 2 mrkve
- 1/2 kořenu petržele
- 6 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 žlutá cibule i se slupkou
- 2 špetky provensálského koření
- 1 zelená pálivá paprika
- 1 pórek
- 1 bílá cibule
- sůl
- pepř
- hrst těstovin – spirálek
- hladkolistá petržel
Postup Domácí kuřecí polévka s těstovinami
Postup přípravy receptu
-
Klasika, jen trochu divočejší. Kuřecí skelet a křídla opláchneme, dáme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím vody, aby bylo kuřecí pod hladinou. Přidáme jednu nakrájenou mrkev, petržel i celer, vše na větší kusy a celou cibuli ve slupce. Přidáme nové koření a bobkové listy a přivedeme k varu. Můžete přidat i dvě špetky provensálského koření. Polévku to ovoní, třeba část přijde vniveč sbíráním pěny, část pak při scezení zůstane na sítku. Teplotu zmírníme, aby voda probublávala a vaříme 90 minut. Během vaření sbíráme velkou lžící pěnu, která se tvoří na povrchu.
Skelet i křídla vyjmeme, polévku přecedíme a vařenou zeleninu vyhodíme. Maso ze skeletu i křidélek obereme, větší kousky můžeme překrojit. Nakrájíme mrkev na kolečka, stejně tak pórek. Bílou cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Zeleninu osmahneme a lžíci másla na středním ohni, aby cibule zesklovatěla a mrkev s pórkem změkla. K osmažené zelenině přidáme maso a zalijeme přecezeným vývarem, osolíme a opepříme. Přidáme na kolečka nakrájenou zelenou pálivou papriku (ale tu můžete případně vynechat). Povaříme tak 5 minut.
V osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu. Uvařené těstoviny přidáme do polévky. Chvilku ještě prohřejeme a podáváme. Dochutíme případně pepřem a nasekanou petrželkou.