Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 1 rovná lžíce hnědého cukru + na dochcení
- 1 menší brambora nastrouhaná najemno
- 80-100 ml smetany 31%
- trochu vývaru nebo vody
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce sekaného kopru
- mletý kmín
- sůl
- pepř
- silnější plátky krkovice (podle porcí)
- sůl
- pepř
- sušený česnek
- olej
Postup Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí
Postup přípravy receptu
-
Zelí slijeme z nálevu a překrájíme. Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme dozlatova na sádle. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přisypeme zelí, brambor, kmín a podlijeme do poloviny vývarem nebo vodou. Průběžně mícháme a podléváme, ale zelí nesmí plavat.
Maso dvě hodiny předem osolíme, opepříme, posypeme česnekem a potřeme olejem. Než se zelí podusí, maso orestujeme z každé strany cca 4-5 minut a odložíme do alobalu odpočinout.
Z měkkého zelí odebereme asi dvě lžíce a smícháme se smetanou. Vrátíme zpět k zelí a krátce povaříme. Podle hustoty a chuti zředíme odloženou šťávou ze zelí. Nakonec vmícháme kopr a dochutíme. Kopr by neměl dominovat, jen podtrhnout chuť. Podáváme s krkovicí a knedlíky, ale klidně by mi stačilo samotné zelí s dobrými vařenými bramborami.