Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čokonáplní
Recepty, DortySuroviny
- 1 balení polomáčených piškotů s meruňkovou želé náplní
- Náplň:
- 200 g měkkého tvarohu (může být Creme Fraiche)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 5 plátků želatiny
- 3 lžíce vody
- 200 g bílé čokolády
- 200 g meruněk (čerstvé nebo kompotované)
- Želé:
- 1 sáček žlutého extra silného želé
- 1 lžíce krupicového cukru
- 300 ml vody (šťávy z kompotu)
- 3 plátky želatiny
- 200 g meruňkového džemu
- Na dohotovení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- polomáčené piškoty s meruňkovou želé náplní
Postup Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čokonáplní
Postup přípravy receptu
-
Formu či ráfek o průměru 22 cm uložený na mělkém talíři vyložte fólií (v případě ráfku obložte pouze vnitřní bok) a dno poklaďte piškoty čokoládovou stranou nahoru. K vyplnění větších mezer použijte nakrájené kousky.
Připravte smetanovou náplň: Tvaroh utřete s vanilkovým cukrem a základ zjemněte vyšlehanou smetanou. Zvlášť nechte v předstihu nabobtnat v troše vody želatinu a rozpusťte ji v rozehřáté bílé čokoládě. Dobře vymíchaný vlažný želatinový čoko základ zapracujte metlou do smetanové pěny, přidejte na drobné kousky pokrájené meruňky a vše už jen zvolna promíchejte, aby se ovoce příliš nerozmělnilo. Veškerou náplň naložte do formy na vrstvu piškotů, povrch uhlaďte a v chladničce nechte vše ztuhnout (cca 2 hodiny).
Na dohotovení připravte meruňkové želé: Žluté extra silné želé promíchejte v rendlíku na plotně s cukrem, přilijte vodu a vše cca 1 minutu povařte. Po odstavení rozpusťte v mírně zchladlé tekutině nabobtnalou želatinu, vše vymíchejte a vlažný, téměř želírující základ rozlijte na povrch zchladlého dortíku. Takto upravený opět uložte v chladu (cca 1 hodina).
Ztuhlý dortík zbavte ráfku a dozdobený vyšlehanou smetanou doplňte polovinami polomáčených piškotů s meruňkovou želé náplní. Realizátorka receptu: Marcela Matyášová Foto: Jiří Savinec Editor: Jaroslav volný