Nepečený jaffa piškotový dort s meruňkovou čokonáplní

Recepty, Dorty

Suroviny

1 balení polomáčených piškotů s meruňkovou želé náplní
Náplň:
200 g měkkého tvarohu (může být Creme Fraiche)
1 sáček vanilkového cukru
500 ml smetany ke šlehání
5 plátků želatiny
3 lžíce vody
200 g bílé čokolády
200 g meruněk (čerstvé nebo kompotované)
Želé:
1 sáček žlutého extra silného želé
1 lžíce krupicového cukru
300 ml vody (šťávy z kompotu)
3 plátky želatiny
200 g meruňkového džemu
Na dohotovení:
200 ml smetany ke šlehání
polomáčené piškoty s meruňkovou želé náplní

Postup přípravy receptu

  1. Formu či ráfek o průměru 22 cm uložený na mělkém talíři vyložte fólií (v případě ráfku obložte pouze vnitřní bok) a dno poklaďte piškoty čokoládovou stranou nahoru. K vyplnění větších mezer použijte nakrájené kousky.

  2. Připravte smetanovou náplň: Tvaroh utřete s vanilkovým cukrem a základ zjemněte vyšlehanou smetanou. Zvlášť nechte v předstihu nabobtnat v troše vody želatinu a rozpusťte ji v rozehřáté bílé čokoládě. Dobře vymíchaný vlažný želatinový čoko základ zapracujte metlou do smetanové pěny, přidejte na drobné kousky pokrájené meruňky a vše už jen zvolna promíchejte, aby se ovoce příliš nerozmělnilo. Veškerou náplň naložte do formy na vrstvu piškotů, povrch uhlaďte a v chladničce nechte vše ztuhnout (cca 2 hodiny).

  3. Na dohotovení připravte meruňkové želé: Žluté extra silné želé promíchejte v rendlíku na plotně s cukrem, přilijte vodu a vše cca 1 minutu povařte. Po odstavení rozpusťte v mírně zchladlé tekutině nabobtnalou želatinu, vše vymíchejte a vlažný, téměř želírující základ rozlijte na povrch zchladlého dortíku. Takto upravený opět uložte v chladu (cca 1 hodina).

  4. Ztuhlý dortík zbavte ráfku a dozdobený vyšlehanou smetanou doplňte polovinami polomáčených piškotů s meruňkovou želé náplní. Realizátorka receptu: Marcela Matyášová Foto: Jiří Savinec Editor: Jaroslav volný


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!