Ostružinový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
120 g cukru
120 g polohrubé mouky
3 polévkové lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
Krém:
3 smetany na šlehání
3 pomazánková másla bez příchuti
cukr dle chuti
Ostružinová náplň:
asi 500 g ostružin
2 polévkové lžíce rumu
20 g Solamylu
1 vanilinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a nakonec z bílků ušlehaný sníh.

  2. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 20 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je korpus hotový.

  3. Smetany a pomazánková másla dáme do mísy a ponorným šlehačem ušleháme krém, do kterého nakonec přidáme podle chuti moučkový cukr.

  4. Omyté ostružiny dáme do kastrolu, přidáme cukr, rum a Solamyl a povaříme do zhoustnutí. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme, namažeme krémem, na krém dáme 1/2 vlažné ostružinové hmoty, opět krém a pak druhý díl korpusu.

  5. Dort uzavřeme do dortové formy a namažeme zbytkem ostružinové hmoty. Dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí vyndáme dort z formy, namažeme boky dortu krémem a dozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!