Ostružinový dort
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 120 g cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 3 smetany na šlehání
- 3 pomazánková másla bez příchuti
- cukr dle chuti
- Ostružinová náplň:
- asi 500 g ostružin
- 2 polévkové lžíce rumu
- 20 g Solamylu
- 1 vanilinový cukr
Postup Ostružinový dort
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a nakonec z bílků ušlehaný sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 20 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je korpus hotový.
Smetany a pomazánková másla dáme do mísy a ponorným šlehačem ušleháme krém, do kterého nakonec přidáme podle chuti moučkový cukr.
Omyté ostružiny dáme do kastrolu, přidáme cukr, rum a Solamyl a povaříme do zhoustnutí. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme, namažeme krémem, na krém dáme 1/2 vlažné ostružinové hmoty, opět krém a pak druhý díl korpusu.
Dort uzavřeme do dortové formy a namažeme zbytkem ostružinové hmoty. Dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí vyndáme dort z formy, namažeme boky dortu krémem a dozdobíme.