Steak z nízkého roštěnce se smetanovo-křenovou omáčkou a zelenými fazolkami
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 4 plátky nízkého roštěnce (striploin steak - po 200 g)
- 200 ml sladké smetany (husté)
- 6-8 lžic křenu (čerstvě nastrouhaného)
- 3-4 hrsti zelených fazolek (dlouhých)
- 70 g anglické slaniny (vcelku)
- olivový olej
- pepř čtyř barev (mletý)
- hrubě mletá mořská sůl
- 1-2 lžíce másla
- 100 ml masového vývaru (nebo horké vody)
Postup Steak z nízkého roštěnce se smetanovo-křenovou omáčkou a zelenými fazolkami
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a zbavíme okrajových tukových blan (nemusíme je vyhazovat - po třech hodinách probublávání s kořenovou zeleninou je z nich výborný rosolovitý vývar).
Plátky potřeme olejem a necháme v chladničce odležet (od zakoupení dobře vyzrálého masa asi jeden den).
Hodinu a půl před tepelnou úpravou přemístíme do pokojové teploty, aby bylo maso rovnoměrně rozležené.
Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní talíře k podávání.
Do misky nalijeme smetanu, přidáme čerstvě nastrouhaný křen, zlehka osolíme a dobře promícháme.
Fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a vhodíme do kastrolku, v němž jsme rozškvařili slaninu nakrájenou na kostičky. Udržujeme teplé.
Rozehřejeme pánev (nejlépe železnou, litinovou) a vložíme plátky masa, které těsně předtím osolíme hrubě mletou mořskou solí. Opečeme z jedné strany 4 minuty, otočíme, snížíme teplotu a opékáme další 4 minuty.
Opečené maso přendáme na nahřátý talíř a vložíme do trouby.
Do výpeku v pánvi přidáme cca 100 ml horkého masového vývaru nebo vody a vzápětí vlijeme připravenou smetanu s křenem. Necháme provařit, dochutíme pepřem a necháme zredukovat na požadovanou hustotu.
Odstavíme z plotýnky a do omáčky všleháme 1-2 lžíce studeného másla.
Hovězí steaky (v tomto případě připravené medium, středně propečené), servírujeme na zelených fazolkách se slaninou a přeléváme křenovou omáčkou. Pro větší jedlíky podáváme s rozpečenou bagetkou.