Nejlepší jablkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
220 g hladké mouky
60 g krystalového cukru
120 g Hery
1 lžička kypřícího prášku
2 polévkové lžíce vody
Náplň:
jablka (asi 5 středně velkých)
cukr
mletá skořice
rozinky (nemusí být, pokud je nemáte rádi)

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které dáme na 20 minut odpočinout do lednice.

  2. Mezitím dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, formu důkladně uzavřeme, vymažeme a vysypeme okraje moukou.

  3. Oloupaná a jadřinců zbavená jablka pokrájíme na měsíčky cca 0,5 cm.

  4. Těsto vyválíme na pomoučeném válu (jen trochu, aby se nám lépe vytlačovalo do formy, těsto je velmi křehké a příliš nejde vyválet, ale je lepší trochu si pomoct vyválením) a přeložíme ho do formy. Vytlačíme těsto do okrajů. Okraje by měly být aspoň 1,5 cm vysoké (čím vyšší se nám podaří, tím víc chutné náplně do koláče dáme).

  5. Poté naskládáme vrstvu jablek, pocukrujeme dle chuti, posypeme skořicí (nešetříme) a rozinkami. Opakujeme, dokud není koláč plný po okraj. Na horní vrstvu už nedáváme rozinky, aby se nespálily.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30-40 minut, podle trouby.

  7. Můžeme podávat horký s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou, ale i studený a bez ničeho.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!