Nejchutnější houby v octě
Recepty, HoubySuroviny
- čirůvka fialová
- pečárka hajní
- bedla červenající
- václavka
- nálev č.1:
- na 1 l vody:
- lžíce soli
- 6 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- celer
- petržel
- nálev č. 2:
- 0,25 l octa
- 0,75 l vody
- 20 g soli
- 50 g cukru
- 7 tablet spolarinu
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- 5 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- 1,5 lžičky hořčičného semínka
- 0,5 lžičky koriandru
- cibule (nakrájená)
- mrkev (nakrájená)
- celer (nakrájený)
- paprika (nakrájená)
Postup Nejchutnější houby v octě
Postup přípravy receptu
-
Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou.
Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1,houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut (čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15 minut, václavky 25 minut).
Připravíme nálev č. 2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut.
Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro nálev. Skleničky používáme o obsahu 0,25-0,3 l.
Uzavřené, zcela ponořené ve vodě, sterilujeme 25 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.