Nejrychlejší a nejchutnější velikonoční bochánek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g měkkého tvarohu
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 5 kapek mandlového aroma
- 2 lžíce rumu
- 5 lžic mléka
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- 1,5 prášku do pečiva
- 1 rozšlehané vajíčko na potření
Postup Nejrychlejší a nejchutnější velikonoční bochánek
Postup přípravy receptu
-
Rozinky a mandle zalijeme vařící vodou. Rozinky po chvíli scedíme a mandle po vychladnutí vody oloupeme a nahrubo nasekáme.
Do mísy nasypeme moučkový a vanilkový cukr, přidáme 2 vejce a vyšleháme do bílé pěny. Postupně přidáváme mandlovou tresť, změklé máslo, tvaroh a rum.
Přidáme nabobtnalé rozinky a polovinu nasekaných mandlí.
Vsypeme mouku s kypřícím práškem (přes síto) a vařečkou vypracujeme těsto, které vytvarujeme do formy bochánku.
Horní střed bochánku nastřihneme do tvaru kříže, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi.
Vložíme na plech s pečícím papírem, upravíme směrem nahoru a vložíme do trouby, kterou jsme rozehřáli na 200°C a pečeme 10 minut.
Poté snížíme teplotu na 160°C a dopečeme dozlatova (mezi 35-45 minutami, propečení otestujeme špejlí). Po vychladnutí bochánek vydatně posypeme moučkovým cukrem.