Nejrychlejší a nejchutnější velikonoční bochánek

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
150 g másla
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
5 kapek mandlového aroma
2 lžíce rumu
5 lžic mléka
100 g rozinek
100 g mandlí
1,5 prášku do pečiva
1 rozšlehané vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky a mandle zalijeme vařící vodou. Rozinky po chvíli scedíme a mandle po vychladnutí vody oloupeme a nahrubo nasekáme.

  2. Do mísy nasypeme moučkový a vanilkový cukr, přidáme 2 vejce a vyšleháme do bílé pěny. Postupně přidáváme mandlovou tresť, změklé máslo, tvaroh a rum.

  3. Přidáme nabobtnalé rozinky a polovinu nasekaných mandlí.

  4. Vsypeme mouku s kypřícím práškem (přes síto) a vařečkou vypracujeme těsto, které vytvarujeme do formy bochánku.

  5. Horní střed bochánku nastřihneme do tvaru kříže, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi.

  6. Vložíme na plech s pečícím papírem, upravíme směrem nahoru a vložíme do trouby, kterou jsme rozehřáli na 200°C a pečeme 10 minut.

  7. Poté snížíme teplotu na 160°C a dopečeme dozlatova (mezi 35-45 minutami, propečení otestujeme špejlí). Po vychladnutí bochánek vydatně posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!