Narozeninový dort bez lepku, mléka a vajec
Recepty, DortySuroviny
- Dortový korpus:
- 900 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 210 g cukru
- 2 balení prášku do pečiva
- 1 lžička xanthanu
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 300 g jablečného pyré (1.5 dětské jablečné přesnídávky)
- 8 lžic oleje
- 700 ml vody
- Promazání:
- pikantní džem (nejlépe domácí rybízový)
- Krém:
- 2 balíčky kokosového pudinku (Dr. Oetker, může být i vanilkový)
- 500 ml rostlinného mléka
- 3 lžíce cukru
- 85 g rostlinného margarínu (Stella)
- ½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
- Poleva:
- 200 g hořké čokolády bez obsahu mléka (nejlepší je na vaření z Lidlu)
- 30 g ztuženého tuku (Omega)
- 30 g rostlinného tuku (Stella)
- Ozdobení:
- 1 balení rostlinné šlehačky (Soyatoo, použila jsem kokosovou, ale může být i rýžová nebo sojová)
- 1,5 ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
- 1 balení rumových pralinek (Orion)
- čokoládové hoblinky z bezmléčné čokolády
Postup Narozeninový dort bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin na korpus vypracujeme ručním šlehačem středně husté těsto.
Na dno dortové formy (rozevírací, průměr 26 cm) vystřihneme kolečko pečicího papíru a na něj rozetřeme 1/3 připraveného těsta.
Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a upečeme (asi 15 min).
Po upečení necháme kratičce vychladnout ve formě, uvolníme okraje, otevřeme a upečený korpus i s papírem přeneseme na mřížku.
Stejným způsobem upečeme i zbývající dva korpusy.
Korpusy necháme zcela vychladnout a poté ze spodní strany opatrně sundáme pečicí papír.
Na krém si uvaříme hustý pudink ze dvou balení pudinku, 500 ml mléka a 3 lžic cukru. Ještě do teplého vmícháme Stellu a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Poté přisypeme ½ balení ztužovače šlehačky a ručním šlehačem vyšleháme do hladkého hustého krému.
První upečený korpus potřeme pikantním džemem (tím nešetříme, zvláční celý dort) a na ni opatrně naneseme třetinu pudinkového krému. Přiklopíme druhým korpusem a i ten potřeme džemem a krémem. Přiklopíme třetím korpusem, který otočíme tak, aby rovná strana ode dna směřovala nahoru. Zbývající pudinkový krém použijeme na zarovnání okrajů a vyplnění děr“ na bocích.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým a rostlinným tukem. Polevu pomocí plastové stěrky rozetřeme kolem celého dortu, jak shora, tak na bocích.
Rostlinnou šlehačku promícháme se ztužovačem a ručním šlehačem šleháme alespoň 2 minuty, než vznikne nadýchaný hustý krém. Pomocí zdobicího sáčku jím ozdobíme celý dort, shora i z boků. Na závěr dort dozdobíme pralinkami a čokoládovými hoblinkami. Necháme vychladit a můžeme ho předat oslavenci.