Narozeninový dort bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Dorty

Suroviny

Dortový korpus:
900 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
210 g cukru
2 balení prášku do pečiva
1 lžička xanthanu
strouhaná kůra z 1 citronu
300 g jablečného pyré (1.5 dětské jablečné přesnídávky)
8 lžic oleje
700 ml vody
Promazání:
pikantní džem (nejlépe domácí rybízový)
Krém:
2 balíčky kokosového pudinku (Dr. Oetker, může být i vanilkový)
500 ml rostlinného mléka
3 lžíce cukru
85 g rostlinného margarínu (Stella)
½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
Poleva:
200 g hořké čokolády bez obsahu mléka (nejlepší je na vaření z Lidlu)
30 g ztuženého tuku (Omega)
30 g rostlinného tuku (Stella)
Ozdobení:
1 balení rostlinné šlehačky (Soyatoo, použila jsem kokosovou, ale může být i rýžová nebo sojová)
1,5 ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
1 balení rumových pralinek (Orion)
čokoládové hoblinky z bezmléčné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin na korpus vypracujeme ručním šlehačem středně husté těsto.

  2. Na dno dortové formy (rozevírací, průměr 26 cm) vystřihneme kolečko pečicího papíru a na něj rozetřeme 1/3 připraveného těsta.

  3. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a upečeme (asi 15 min).

  4. Po upečení necháme kratičce vychladnout ve formě, uvolníme okraje, otevřeme a upečený korpus i s papírem přeneseme na mřížku.

  5. Stejným způsobem upečeme i zbývající dva korpusy.

  6. Korpusy necháme zcela vychladnout a poté ze spodní strany opatrně sundáme pečicí papír.

  7. Na krém si uvaříme hustý pudink ze dvou balení pudinku, 500 ml mléka a 3 lžic cukru. Ještě do teplého vmícháme Stellu a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Poté přisypeme ½ balení ztužovače šlehačky a ručním šlehačem vyšleháme do hladkého hustého krému.

  8. První upečený korpus potřeme pikantním džemem (tím nešetříme, zvláční celý dort) a na ni opatrně naneseme třetinu pudinkového krému. Přiklopíme druhým korpusem a i ten potřeme džemem a krémem. Přiklopíme třetím korpusem, který otočíme tak, aby rovná strana ode dna směřovala nahoru. Zbývající pudinkový krém použijeme na zarovnání okrajů a vyplnění děr“ na bocích.

  9. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým a rostlinným tukem. Polevu pomocí plastové stěrky rozetřeme kolem celého dortu, jak shora, tak na bocích.

  10. Rostlinnou šlehačku promícháme se ztužovačem a ručním šlehačem šleháme alespoň 2 minuty, než vznikne nadýchaný hustý krém. Pomocí zdobicího sáčku jím ozdobíme celý dort, shora i z boků. Na závěr dort dozdobíme pralinkami a čokoládovými hoblinkami. Necháme vychladit a můžeme ho předat oslavenci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!