Nakládané houby v octě
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 kg hub (nejlepší jsou mladé, tvrdé) – již očištěné a nakrájené
- Nálev:
- 750 ml vody
- 750 ml běžného octa (nebo 600 ml vody + 900 ml jablečného octa)
- 20 g soli
- 30 g cukru
- 1–2 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
- Dále budeme potřebovat:
- pepř celý
- bobkový list
- hořčičné semínko
- křen (nemusí být)
- cibule (nemusí být)
Postup Nakládané houby v octě
Postup přípravy receptu
-
Vodu na nálev můžeme převařit a pak necháme zcela vychladnout. Očištěné a nakrájené houby opláchneme a dáme vařit do osolené vody s trochou octa. Povaříme bez pokličky cca 15-20 minut dle druhu (tvrdosti) hub. Poté je přelijeme do sítka a řádně několikrát propláchneme studenou vodou.
Do každé skleničky přijde: 1 malý lístek bobkového listu, cca 4 kuličky pepře, cca 1/4 lžičky hořčičného semínka, 1 kolečko křenu, popř. i pár kousků cibule.
Houby naskládáme do čistých a vyvařených sklenic, přelijeme studeným nálevem, aby byly zcela ponořené, ale aby hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice. (Pozn.: do jedné 370 ml skleničky se vejde cca 200-250 g hub).
Zavíčkujeme čistými vyvařenými víčky a pak při 90-00 °C 20-30 minut sterilizujeme. Pozn.: pokud budeme sterilizovat v normálním hrnci, na jeho dno dáme utěrku, na ní položíme skleničky a pak napustíme vodu cca do úrovně poloviny skleniček. Hrnec přiklopíme poklicí a rychle přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila – probublávala. Nakonec sklenice z hrnce vyjmeme a dáme je na utěrku vychladnout (můžou stát i obráceně - na víčkách). Houby lze konzumovat nejdříve tři týdny poté.