Nadýchaná vánočka z černého piva

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
1 hrnek černého piva
1/3 kostky másla (asi 80 g)
5 lžic mléka
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1/2 kostky droždí (20 g)
1 hrnek směsi rozinek a sušených brusinek
Na potření:
4 lžíce černého piva
1 lžička moučkového cukru
Na posyp:
hrst mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Těsto uděláme v domácí pekárně: do nádoby pekárny vložíme všechny suroviny v uvedeném množství kromě rozinek a zapneme program na těsto. Rozinky s brusinkami propláchneme a necháme okapat. Hotové vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinkovou směs.

  2. Těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a klasicky upleteme vánočku. (Nejprve spleteme 4 díly, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, ve středu lehce zmáčkneme, zapleteme další tři díly, přiložíme na první spletenou vrstvu, opět lehce zmáčkneme a navrch položíme poslední dva stočené dílky těsta).

  3. Do 4 lžic piva vmícháme lžičku moučkového cukru a vánočku dobře potřeme. Posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C. Pečeme asi 12 - 15 minut. Až začne vánočka zlátnout, tak teplotu v troubě snížíme na 160°C a asi 40 minut dopékáme. Pečenou vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!