Nadýchaná vánočka z černého piva
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Těsto:
- 1 hrnek černého piva
- 1/3 kostky másla (asi 80 g)
- 5 lžic mléka
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 kostky droždí (20 g)
- 1 hrnek směsi rozinek a sušených brusinek
- Na potření:
- 4 lžíce černého piva
- 1 lžička moučkového cukru
- Na posyp:
- hrst mandlových lupínků
Postup Nadýchaná vánočka z černého piva
Postup přípravy receptu
-
Těsto uděláme v domácí pekárně: do nádoby pekárny vložíme všechny suroviny v uvedeném množství kromě rozinek a zapneme program na těsto. Rozinky s brusinkami propláchneme a necháme okapat. Hotové vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinkovou směs.
Těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a klasicky upleteme vánočku. (Nejprve spleteme 4 díly, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, ve středu lehce zmáčkneme, zapleteme další tři díly, přiložíme na první spletenou vrstvu, opět lehce zmáčkneme a navrch položíme poslední dva stočené dílky těsta).
Do 4 lžic piva vmícháme lžičku moučkového cukru a vánočku dobře potřeme. Posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C. Pečeme asi 12 - 15 minut. Až začne vánočka zlátnout, tak teplotu v troubě snížíme na 160°C a asi 40 minut dopékáme. Pečenou vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.