Švadlenčina polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

100 g sýrových nití (Albert, viz obr.)
5 ředkviček
1 mrkev
3 brambory (mohou být i uvařené)
2 smetany na vaření po 190 g (Albert)
2 vejce
Cca 200 ml vody nebo vývaru
Kousek másla
pár lístků bazalky nebo jiné bylinky – třeba pažitka, petrželka apod.
Pepř
sůl
maggi

Postup přípravy receptu

  1. Na másle orestujeme na plátky nakrájené ředkvičky, mrkev, brambory na drobné kostičky.

  2. Do kastrolu vysypeme orestovanou zeleninu, přilijeme vývar nebo i jen vodu, jen do výše zeleniny a povaříme cca 7 minut – nebo dle chuti, my nemáme rádi rozvařenou zeleninu.

  3. V nádobě si rozkvedláme smetany, 2 vejce, nadrobno nakrájené 4 lístky bazalky či jiné bylinky a nadrobno pokrájené nitky sýra. Trochu opepříme. Přidáme do polévky a velmi mírným varem properlíme asi 8 minut, raději ode dna mícháme. Není třeba zahušťovat, zhoustne sýrem, smetanou a vejci. Dochutíme dle své chuti, vypneme a ještě necháme 10 minut na spojení chutí. Pozor na sůl, ten sýr je fakt dost slaný, raději ochutnávejte.

  4. Polévka je velmi vydatná, chutná.

  5. Sýrové nitky jsem koupila v Albertu jako novinku a původně je chtěla coby mlsku k vínku – nedalo se, na 100 g jsou tam 4% soli a je to opravdu moc slané na studeno. Takže jsem je zužitkovala takto a byla jsem chválena.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!