Mrkvový krém se zakysanou smetanou
Recepty, PolévkySuroviny
- 5 větších mrkví
- 1/2 menšího celeru
- zakysaná smetana (hustá)
- 1 litr mléka (polotučné)
- lžička soli
- pepř
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup Mrkvový krém se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou mrkev spolu s celerem nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce, kde jsme rozehřáli máslo a osmahneme. (Nejlépe pozvolna dokud mrkev nepustí krásně oranžovou barvu.) Zasypeme moukou a pořádně zamícháme.
Poté přilijeme studené mléko, dle chuti osolíme a opepříme a na mírném plameni vaříme cca 10 minut, občas promícháváme.
Poté přidáme 150-200 g zakysané smetany, promícháme a necháme už jen přejít varem.
Poté rozmixujeme a propasírujeme (ale nemusí být, záleží jen na vás zda necháte mrkev najemno, nebo rozmixujete či případně propasírujete - nám ty malé kousíčky v polévce vadí proto nejen mixujem ale i pasírujeme).
Nakonec ozdobíme zbylou smetanou a čerstvými bylinkami (např. petrželka).