Mrkvový krém se zakysanou smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

5 větších mrkví
1/2 menšího celeru
zakysaná smetana (hustá)
1 litr mléka (polotučné)
lžička soli
pepř
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou mrkev spolu s celerem nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce, kde jsme rozehřáli máslo a osmahneme. (Nejlépe pozvolna dokud mrkev nepustí krásně oranžovou barvu.) Zasypeme moukou a pořádně zamícháme.

  2. Poté přilijeme studené mléko, dle chuti osolíme a opepříme a na mírném plameni vaříme cca 10 minut, občas promícháváme.

  3. Poté přidáme 150-200 g zakysané smetany, promícháme a necháme už jen přejít varem.

  4. Poté rozmixujeme a propasírujeme (ale nemusí být, záleží jen na vás zda necháte mrkev najemno, nebo rozmixujete či případně propasírujete - nám ty malé kousíčky v polévce vadí proto nejen mixujem ale i pasírujeme).

  5. Nakonec ozdobíme zbylou smetanou a čerstvými bylinkami (např. petrželka).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!