Mrkvový dort s kokosovým krémem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Korpus:
- 2+1/3 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 3/4 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 hrnek kvalitního ananasového džusu
- 1/2 hrnku oleje
- 3/4 hrnku (hnědého) cukru
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- 1 hrnek makadamiových ořechů (skvěle se hodí i vlašské)
- 1/4 hrnku najemno nakrájeného sušeného zázvoru (např. proslazené plátky)
- 1 hrnek strouhaného sušeného kokosu (skvělou chuť a aroma má bio kokos)
- 2 hrnky najemno nastrouhané chutné mrkve
- Máslový kokosový krém:
- 1/4 hrnku rostlinného másla (např. Alsan Bio či ViveBio) o pokojové teplotě
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky cukru moučka
- 1 hrnek strouhaného (bio) kokosu + další kokos na ozdobu
- Kešu tvarohový krém:
- 625 gr bílého veganského jogurtu (domácí ořechový nebo kupovaný sojový Provamel, Alpro, Sojade)
- 200 gr kešu ořechů natural
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
- 110 gr (1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje (pokud neholdujete kokosové chuti, použijte deodorizovaný kokosový tuk, např. značky Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské)
- citronová šťáva z půlky nebo jednoho citronu
Postup Mrkvový dort s kokosovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Jako krém můžete použít klasický americký buttercream z původního receptu, ale já jednoznačně preferuji nakyslý, kešu-tvarohový krém, který se k mrkvovému dortu skvěle hodí. Rozhodnutí nicméně nechám na vás a uvádím oba recepty. Jak to platí u většiny dortů, i tenhle můžete udělat ve formě malých dortíčků - cupcakes.
Korpus: Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno formy můžete dát pečící papír. Ve větší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl a koření. V jiné misce smíchejte ananasový džus, olej, cukr, javorový sirup a vanilku. Směs s moukou postupně vmíchávejte do tekutých ingrediencí, když máte hladké těsto, přimíchejte nasekané ořechy, zázvor, kokos a mrkev. Přelijte do formy a pečte asi hodinu. Poté udělejte test špejlí (píchněte špejli do dortu a vyjde-li bez lepkavých drobků, je hotovo), dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Dort můžete rozříznout a zdobit až když je plně vychladlý.
Máslový kokosový krém: Rostlinné máslo vyšlehejte šlehačem, poté přidejte kokosové mléko a vanilku a dobře zamíchejte. Postupně přisypávejte moučkový cukr a prošlehávejte šlehačem dokud krém není nadýchaný. Vmíchejte kokos, přikryjte mísu a krém nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici.
Kešu tvarohový krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience a pokračujte v mixování. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a dobře ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).
Dort můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu. Marcipán obarvěte oranžovou barvou, vytvarujte z něj malé mrkvičky, ostřím nože, namáčeným v kakau do nich udělejte špinavé zářezy a jako nať použijte třeba čerstvou mátu.