Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička skořice
- 50 ml oleje
- 2 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- cca 2 lžíce cukru krupice, dle chuti
- Poleva:
- 20 g másla
- 100 g cukru krupice
- cca 100 ml smetany ke šlehání
Postup Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Jemně nastrouhanou mrkev v míse smícháme s cukrem, vejci, skořicí a olejem. Přisypeme cca 250 gramů mouky (záleží na šťavnatosti mrkve) a necelý prášek do pečiva. Opět řádně promícháme a těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (22 cm) nebo malého pekáčku.
Pečeme v předehřáté troubě (nebo remosce) cca 25 - 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Korpus necháme zchladnout. Pak prokrojíme a naplníme tvarohovým krémem.
Tvarohový krém: smetanu vyšleháme na šlehačku s vanilkovým cukrem. Tvaroh vyšleháme s krupicovým cukrem dle chuti. Pak obojí dobře promícháme.
Po naplnění zaklopíme vrchním dílem korpusu a přelijeme karamelovou polevou, kterou nalijeme do středu vrchního korpusu a necháme pomalu roztékat do stran za naší asistence a dohledu.
Hotový dort / řez necháme v chladnu proležet a zpevnit (ztuhnout). Poté krájíme na výseče a podáváme.
Na krájení téhle dobroty si tentokrát nechystejte úzký delší nůž! Nejlepší rozdělování na porce je v tomto případě delší nit. Karamel sice po odležení zatuhne a neroztéká se, ale na nůž se lepí a korpus poté na sebe drolí. Proto chceme-li čistý řez a úhledný zákusek, použijeme nit. Věřte, že je to i velmi rychlé:-): nit vsuneme pod korpus, nastavíme si konce do požadované velikosti výseče a pak už jen nit nad dortem / řezem překřížíme až k samému dnu dortu. Stejně tak mě kdysi učila babička krájet knedlíky:-).
Karamelová poleva: v kastrůlku na rozpuštěném másle necháme pomalu zkaramelizovat cukr do zlatohnědé barvy. Pak do něj přiléváme opatrně teplou smetanu a mícháme lžičkou. Smetana nesmí být studená, jinak karamel příliš prská a bublá a někdy má chuť až explodovat přes vzniklou krustu z tepelného šoku. Takže pozor! Pokud se vytvoří v karamelu hrudky, nezoufáme. Za pomalého zahřívání se ve smetaně opět rozpustí. Je-li třeba, můžeme trochu smetany přidat, konzistenci odhadne každý jednoduchým testem, kdy nechá pár kapek ztuhnout na stole nebo talířku. Karamel nesmí být tvrdý, ale tužší, aby držel na korpusu a jen mírně stékal, pro efekt.