Moje dortíky

Recepty, Dorty

Suroviny

rozpis na korpus na 1 vejce (suroviny násobte množstvím vajec, která použijete dle velikosti formy):
1 vejce
37.5 g cukru krupice
20 g hladké mouky
5 g hrubé mouky
12.5 g oleje
7.5 g kakaa nebo mletých mandlí nebo ničeho:-)
krém (rozpis na klasickou kulatou formu cca 23 cm):
3 lžíce moučkového cukru
4 lžíce studeného mléka
3 žloutky
1 máslo
2 lžíce kakaa, nebo čokoláda nebo maliny, jahody (prostě cokoliv vás napadne)

Postup přípravy receptu

  1. korpus: bílky s cukrem vyšleháme do tuhého sněhu až nám začnou tvořit špičky, žloutky postupně vyšleháme s olejem do pěny, do pěny ze žloutků a oleje postupně přisypáváme mouku a bílky a opatrně vymícháme.

  2. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 1 hodinu, zkoušíme špejlí.

  3. krém: žloutky s mlékem a cukrem a kakaem (případně čokoládou) šleháme do pěny nad párou (ale tak, aby se nám žloutky nesrazily), do vychladlé směsi zašleháme máslo a pokud děláme krém ovocný, nedáváme ke žloutkům kakao, ale maliny, či jiné ovoce zašleháme až při zašlehávání másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!