Mléčné kokosové koule

Recepty, Cukroví

Suroviny

3 PL středně tekutého glukózového sirupu
(Správná hustota je důležitá, sirup nabíráme lžící, protože i když je tekutý, tak špatně teče. PL sirupu znamená že sirup je nejen na lžíci ale i trochu kolem lžíce protože točím s lžící podobně jako při nabírání medu).
190-200 g strouhaného sušeného kokosu
27,5 g palmového tuku (např. Iva)
63 g sušeného mléka
4 g granulovaného sójového lecitinu

Postup přípravy receptu

  1. Jde o variaci receptu Kokosové kuličky obalované v čokoládě odkaz v poznámce. Detailní postup je stejný nebo podobný.

  2. Glukózový sirup nahřeji v hrnci s tlustým dnem na teplotu, kdy se začne vařit a pak ho hned vypnu. Přidám tam palmový tuk. Sójový lecitin rozmočím v několika kapkách vody a rozmačkám, aby se dal dobře vpravit do směsi. Přidám ho do hrnce a promíchám. Pak přidávám sušené mléko a kontroluji hustotu směsi, která nemá být více hustá než je konzistence bramborové kaše. Pak přisypávám kokos a promíchávám a kontroluji, jestli těsto jde ještě zpracovat. Tady je třeba opatrně, aby se člověk nespálil. Kokosu je třeba dostat tam co nejvíc.

  3. Párkrát se mi stalo, že jsem dal méně kokosu, protože se mi těsto zdálo být moc husté, ale to byla chyba. Je třeba naopak co nejvíce kokosu aby výrobky nebyly tvrdé. Pokud se vám začne těsto rozpadat a jde hůře prohníst přidejte trochu vody. Posledně jsem dal jen 190 g protože jsem neměl více kokosu ale pokuste se ho tam dát postupně všechen. Přesto buďte opatrní abyste to nepřehnali pak by se vám koule rozpadaly.

  4. Těsto řádně prohnětu a za tepla dělám koule. Koule v dlaních zpracuji i asi 7 krouživými pohyby, přičemž vznikne soudržná bílá koule. Ruce a koule jsou od tuku, takže je můžeme v závěru ještě osušit.

  5. Koule jsou myslím sladké tak akorát, ne málo ani moc. Tohle závisí na tom jak se vám povede glukózový sirup a přesné váze kokosu a sirupu. Koule stačí nechat vychladnout a tak 24 hodin odstát, aby z nich vyprchala povrchová vlhkost a tím na povrchu víc ztvrdnou. Pak už jen dát do chladu a je hotovo.

  6. Novinka: Pokud očekáváte cukroví které bude křehké, bouchněte do koulí paličkou na maso (tou špičatou stranou). Tak získáte zajímavě tvarované oplatky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!