Meruňkový koláč z křehkého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Křehké těsto: (tzv. Short Crust Pastry)
- 175 gramů hladké mouky
- Špetka soli
- 14 gramů (půl lžíce) cukru krystal
- 113 gramů hodně studeného másla
- cca 50 ml studené vody
- Meruňky:
- 8 velkých meruněk rozkrojených na 6 kousků
- Špetka soli
- 30-60 gramů cukru krystal napůl s třtinovým
- Sekané mandle
Postup Meruňkový koláč z křehkého těsta
Postup přípravy receptu
-
Promícháme mouku, cukr a sůl.
Přidáme máslo na malé kostičky a šleháme cca 20 sekund, než se máslo obalí moukou. Pak pomalu přilíváme vodu a šleháme na maximum, až směs po zmáčknutí prsty drží pohromadě, nešleháme déle jak 30 sekund.
Uděláme z těsta kuličku, zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do do ledničky. Těsto vytáhneme, vyválíme z něj na pomoučeném válu kulatou placku a dáme cca na dalších 10 minut do mrazáku.
Mezitím si připravíme meruňky, které rozkrájíme a posypeme cukrem. Meruňky poklademe na rozválené těsto řezem nahoru pár centimetrů od okrajů a posypeme trochou mandlí.
Okolní těsto opatrně jakoby zabalíme směrem nahoru, jako je na fotce.
Pečeme na plechu s pečicím papírem cca 40 minut na 200°C, než je krusta zlatohnědá.