Kuřecí čtvrtky na zelenině, dušené v papiňáku
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 3 kuřecí čtvrtky můžeme použít i větší stehna
- 2 středně velké mrkve (nakrájené na drobné kostičky)
- 1 středně velká mrkev (nastrouhaná na hrubých slzičkách)
- 1 silnější plátek celeru (nakrájený na drobné kostičky)
- 1 tenký plátek celeru (nastrouhaný na hrubých slzičkách)
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 cm silný plátek másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička celého kmínu
- 200 ml vody nebo vývaru
- 200 g růžičkové kapusty můžeme vynechat
- sůl podle potřeby
Postup Kuřecí čtvrtky na zelenině, dušené v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Kapustičky očistíme, odřízneme zaschlé konce košťálů a dáme je do hlubšího hrnce s osolenou vařící vodou na 10minut povařit. Poté je dáme do studené vody, aby si udržely hezkou zelenou barvu.
Maso opláchneme osušíme, osolíme a v papiňáku na rozehřátém oleji s máslem prudce opečeme z obou stran.
Opečené maso vytáhneme na talíř a do výpeku dáme orestovat cibuli s česnekem. Přidáme nastrouhanou zeleninu, za stálého promíchávání necháme mrkev pustit nažloutlou barvu a poté podlijeme vývarem. Do hrnce položíme nerezovou vložku, nebo pařák na napařování knedlíků a přidáme opečené maso.
Posypeme kmínem, přidáme kostičky zeleniny a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu dusíme na slabém plameni 15 - 20minut, podle velikosti masa. Po ochlazení hrnec otevřeme a měkké maso a 8lžic šťávy přendáme do hlubokého talíře.
Do hrnce se zbytkem šťávy dáme uvařené brambory a šťouchadlem rozšťoucháme.
K masu se šťávou přidáme scezené kapustičky a v mikrovlnné troubě trochu ohřejeme. Na talíři maso přelijeme zbytkem šťávy a ozdobíme kapustičkami.
Pokud na přílohu chceme klasickou bramborovou kaši se smetanou a máslem, tak šťávu z masa necháme v hrnci prudkým varem zredukovat na námi požadovanou hustotu. A nebo jako přílohu zvolíme dušenou rýži a šťávu redukovat nemusíme.