Meruňkové řezy II.
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- 5 KL kakaa
- 2 KL rumu
- plech 30 x 40
- Náplň:
- 700 g měkkých meruněk nebo kompotu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 PL cukru
- 250 g meruňkového jogurtu
- 250 g šlehačky
- citrónová šťáva
- 8 plátků želatiny
Postup Meruňkové řezy II.
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a kakaem a opatrně vmícháme. Přidáme rum a nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh.
Plech vyložíme pečícím papírem a stejnoměrně rozetřeme těsto. Vložíme do trouby a upečeme.
Nádivka: Měkké meruňky rozmixujeme (pár jich necháme na ozdobu), přidáme jogurt, cukr a citrónovou šťávu. Šlehačku ušleháme a zlehka vmícháme k pyré.
Želatinu rozpustíme ve 4 PL studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Za stálého míchání zahřejeme (nevaříme), až do úplného rozpuštění. Okamžitě přidáme asi 3 PL pyré, rozmícháme a vmícháme do zbylé směsi.
Náplň naneseme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.
Nakrájíme na obdélníky a libovolně zdobíme. Např. měsíčky meruněk, které přelijeme bezbarvou dortovou želatinou a přidáme lísteček máty.