Měkké čokoládové cookies

Recepty, Moučníky

Suroviny

280 g hladké mouky
1 KL jedlé sody
1,5 KL kukuřičného škrobu
1/2 KL soli
3/4 hrnku (170 g) másla rozpuštěného
3/4 hrnku (150 g) hnědého třtinového cukru
1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
2 KL vanilkového extraktu
200 g mléčné čokolády (nakrájené na kousky)

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl. Odložíme.

  2. Ve středně velké míse metlou promícháme rozpuštěné máslo, hnědý cukr, krupicový cukr. Vmícháme vejce a žloutek, pořádně promícháme. Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.

  3. Mokré suroviny vmícháme do suchých a promícháme vařečkou nebo stěrkou. Těsto bude měkké, ale kompaktní.

  4. Vmícháme nasekanou čokoládu, promícháme, aby se dostaly všude.

  5. Těsto necháme vychladit v lednici, alespoň 2 hodiny, max. 3 dny. Vychlazení je nutné!

  6. Pak těsto vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě stát 10 minut.

  7. Troubu předehřejeme na 160°C a pečicí plechy vyložíme pečicím papírem.

  8. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (1 cookie = cca 1.5 až 2 PL těsta) a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Z koule uděláme váleček, který bude vyšší než jeho šířka - viz foto. Navrch válečku dáme ještě posekanou čokoládu, kterou velmi lehce do těsta zatlačíme (pořád si musí zachovat tvar válečku!).

  9. Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 12 minut. Cookies budou vypadat, že jsou nedopečené, ale to je právě to, co z nich dělá měkké cookies.

  10. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.

  11. Uchováváme v uzavřené nádobě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!