Měkké čokoládové cookies
Recepty, MoučníkySuroviny
- 280 g hladké mouky
- 1 KL jedlé sody
- 1,5 KL kukuřičného škrobu
- 1/2 KL soli
- 3/4 hrnku (170 g) másla rozpuštěného
- 3/4 hrnku (150 g) hnědého třtinového cukru
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 KL vanilkového extraktu
- 200 g mléčné čokolády (nakrájené na kousky)
Postup Měkké čokoládové cookies
Postup přípravy receptu
-
Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl. Odložíme.
Ve středně velké míse metlou promícháme rozpuštěné máslo, hnědý cukr, krupicový cukr. Vmícháme vejce a žloutek, pořádně promícháme. Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.
Mokré suroviny vmícháme do suchých a promícháme vařečkou nebo stěrkou. Těsto bude měkké, ale kompaktní.
Vmícháme nasekanou čokoládu, promícháme, aby se dostaly všude.
Těsto necháme vychladit v lednici, alespoň 2 hodiny, max. 3 dny. Vychlazení je nutné!
Pak těsto vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě stát 10 minut.
Troubu předehřejeme na 160°C a pečicí plechy vyložíme pečicím papírem.
Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (1 cookie = cca 1.5 až 2 PL těsta) a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Z koule uděláme váleček, který bude vyšší než jeho šířka - viz foto. Navrch válečku dáme ještě posekanou čokoládu, kterou velmi lehce do těsta zatlačíme (pořád si musí zachovat tvar válečku!).
Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 12 minut. Cookies budou vypadat, že jsou nedopečené, ale to je právě to, co z nich dělá měkké cookies.
Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
Uchováváme v uzavřené nádobě.