Medovník s povidly

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
250 g krupicového cukru
250 g másla
3 vejce
4 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
zakysaná smetana
povidla
100 g mletých vlašských (lískových) ořechů
Krém:
300 g másla
plechovka slazeného mléka
rum podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme vodní lázeň a v misce na parou rozpustíme máslo, med a cukr. Mícháme do rozpuštění, ale nevaříme. Po částečném zchladnutí vmícháme mouku, sodu a nakonec zašleháme vejce, stačí metličkou.

  2. Připravíme čtyři archy pečícího papíru velikosti plechu a těsto rozdělíme na přibližně stejné hromádky. Každý díl těsta rozetřeme do tenké vrstvy přibližně stejného tvaru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 7-8 minut do zrůžovění.

  3. Z upečených plátů sundáme papír a necháme vychladnout. Po vychladnutí zařízneme kraje a z plátů uděláme stejně velké pláty. Odřezky schováme. Připravíme krém z připravených surovin, které musí mít stejnou teplotu. Krém dáme vychladit.

  4. Každý plát potřeme tenkou vrstvou smetany, jen aby to udělalo takový film. Na to natřeme povidla a následně krém. Skládáme tak všechny pláty. Oddělíme trochu krému na pomazání celého dortu.

  5. Odřezky rozdrolíme a smícháme s ořechy. Pomazaný dort celý ze všech stran obsypeme. Hotový dort necháme vychladit a uležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!