Medovník s povidly
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 3 vejce
- 4 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- zakysaná smetana
- povidla
- 100 g mletých vlašských (lískových) ořechů
- Krém:
- 300 g másla
- plechovka slazeného mléka
- rum podle chuti
Postup Medovník s povidly
Postup přípravy receptu
-
Připravíme vodní lázeň a v misce na parou rozpustíme máslo, med a cukr. Mícháme do rozpuštění, ale nevaříme. Po částečném zchladnutí vmícháme mouku, sodu a nakonec zašleháme vejce, stačí metličkou.
Připravíme čtyři archy pečícího papíru velikosti plechu a těsto rozdělíme na přibližně stejné hromádky. Každý díl těsta rozetřeme do tenké vrstvy přibližně stejného tvaru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 7-8 minut do zrůžovění.
Z upečených plátů sundáme papír a necháme vychladnout. Po vychladnutí zařízneme kraje a z plátů uděláme stejně velké pláty. Odřezky schováme. Připravíme krém z připravených surovin, které musí mít stejnou teplotu. Krém dáme vychladit.
Každý plát potřeme tenkou vrstvou smetany, jen aby to udělalo takový film. Na to natřeme povidla a následně krém. Skládáme tak všechny pláty. Oddělíme trochu krému na pomazání celého dortu.
Odřezky rozdrolíme a smícháme s ořechy. Pomazaný dort celý ze všech stran obsypeme. Hotový dort necháme vychladit a uležet.