Hovězí roládky s houbami, rozmarýnem a vínem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

150 g hovězího masa zadního plátků (2 ks)
1 vejce
sůl
pepř bílý mletý
2 lžičky hořčice plnotučné
řapíkatý celer
čerstvé houby (lze i žampiony)
paprika čerstvá červená
zelená cibulka naťovka
máslo
2 dcl vína červeného suchého
rozmarýn čerstvý větvička (asi 10 cm)
2 lžíce oleje (sádla)
1 větší cibule
mouka hladká na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa si naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

  2. Vejce si rozšleháme se špetkou soli a na omaštěné pánvi si uděláme dvě omelety, o velikosti naklepaných plátků.

  3. Houby si nakrájíme na jemno a zlehka je se špetkou soli orestujeme na kousku másla.

  4. Na připravené plátky si dáme omelety, na proužky nakrájený celer, orestované houby, na kolečka nakrájenou cibulku, nakrájenou papriku a kousek másla. Maso na okrajích lehce přehneme a pak plátky svineme do tvaru roládek. Konce spíchneme jehlami, obtočíme nití.

  5. V hrnci si rozehřejeme olej (sádlo), vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a restujeme do zlatova, pak vložíme roládky, necháme je ze všech stran zatáhnout a podlijeme vroucí vodou do 2/3 výšky masa. Pak přidáme větvičku rozmarýnu, přilijeme 1 dcl červeného vín, lehce osolíme a necháme pod pokličkou dusit do měkka. Dle potřeby maso otáčíme a jemně podléváme vodou.

  6. Hotové roládky vyjmeme a uložíme stranou do tepla.

  7. Vydušenou šťávu si zahustíme zlatou jíškou z hladké mouky atrošky tuku (popřípadě záklechtkou) a necháme asi 15 minut provářet. Pak omáčku přecedíme přes hustý cedník, dolijeme zbylé víno, dle potřeby dochutíme solí a necháme ještě chvilku provářet, až se nám na povrchu objeví tuk (glanc).

  8. Z roládek odstraníme jehly (nitě), nakrájíme je na šikmé plátky a na talíři přeléváme omáčkou. Podáváme s rýží, hous. knedlíky, bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!