Hovězí roládky s houbami, rozmarýnem a vínem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 150 g hovězího masa zadního plátků (2 ks)
- 1 vejce
- sůl
- pepř bílý mletý
- 2 lžičky hořčice plnotučné
- řapíkatý celer
- čerstvé houby (lze i žampiony)
- paprika čerstvá červená
- zelená cibulka naťovka
- máslo
- 2 dcl vína červeného suchého
- rozmarýn čerstvý větvička (asi 10 cm)
- 2 lžíce oleje (sádla)
- 1 větší cibule
- mouka hladká na zahuštění
Postup Hovězí roládky s houbami, rozmarýnem a vínem
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa si naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Vejce si rozšleháme se špetkou soli a na omaštěné pánvi si uděláme dvě omelety, o velikosti naklepaných plátků.
Houby si nakrájíme na jemno a zlehka je se špetkou soli orestujeme na kousku másla.
Na připravené plátky si dáme omelety, na proužky nakrájený celer, orestované houby, na kolečka nakrájenou cibulku, nakrájenou papriku a kousek másla. Maso na okrajích lehce přehneme a pak plátky svineme do tvaru roládek. Konce spíchneme jehlami, obtočíme nití.
V hrnci si rozehřejeme olej (sádlo), vsypeme na kostky nakrájenou cibuli a restujeme do zlatova, pak vložíme roládky, necháme je ze všech stran zatáhnout a podlijeme vroucí vodou do 2/3 výšky masa. Pak přidáme větvičku rozmarýnu, přilijeme 1 dcl červeného vín, lehce osolíme a necháme pod pokličkou dusit do měkka. Dle potřeby maso otáčíme a jemně podléváme vodou.
Hotové roládky vyjmeme a uložíme stranou do tepla.
Vydušenou šťávu si zahustíme zlatou jíškou z hladké mouky atrošky tuku (popřípadě záklechtkou) a necháme asi 15 minut provářet. Pak omáčku přecedíme přes hustý cedník, dolijeme zbylé víno, dle potřeby dochutíme solí a necháme ještě chvilku provářet, až se nám na povrchu objeví tuk (glanc).
Z roládek odstraníme jehly (nitě), nakrájíme je na šikmé plátky a na talíři přeléváme omáčkou. Podáváme s rýží, hous. knedlíky, bramborami.