Medové kytičky od farské Aničky
Recepty, MoučníkySuroviny
- ► 200 g hladké mouky
- ► 100 g moučkového cukru
- ► 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ► 1 lžička perníkového koření (kupovaná směs)
- ► 2 lžíce tekutého medu
- ► 250 g meruňkové marmelády
- ► 150 ml mléka
- ► 3 lžíce oleje
- na dohotovení:
- ► 100 g meruňkové marmelády
- ► čokoládová poleva
- ► cukrářské zdobení modelované
Postup Medové kytičky od farské Aničky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve krátký příběh: Na jednom děkanství nedaleko Kopidlna sloužila jako kuchařka jistá Anička. Do pana děkana se bláznivě zamilovala, leč služebník Boží jí tu její oplácel láskou ryze otcovskou. O to více se ho proto snažila zaujmout alespoň svým kuchařským a hlavně pekařským uměním. Jak co dělá, ale nikomu neprozradila, a tak to po její smrti vypadalo, že spolu s ní odešly na pravdu Boží i její recepty. Po mnoha desetiletích ale dělníci při rekonstrukci zámečku našli na půdě zaprášený sešit a světe div se, kromě řádků o nenaplněné lásce tu byla k radosti našich cukrářek i spousta zajímavých receptů. Jeden z nich, jen nepatrně zmodernizovaný, a to na medové kytičky od bláznivé farské Aničky, vám nabízíme.
JAK NA TO: Mouku promíchejte v míse s cukrem, práškem do pečiva a kořením.
Zvlášť vymíchejte med s meruňkovou zavařeninou, přilijte vlažné mléko, opět vše promíchejte a přidejte k sypké směsi.
Nakonec přilijte olej, těsto metlou propracujte a rozlijte do pekáčku cca 30 x 20 cm, na jehož dno jste uložili list papíru na pečení. Stěrkou či kartou uhlazený plát pečte v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut.
Zchladlý překlopte na podložku, původně spodní papír z něj stáhněte a povrch rovnoměrně potřete meruňkovým džemem rozehřátým v kastrůlku na plotně (potěr zatáhne porézní povrch).
Po zchladnutí vypichujte z lepkavého plátu formičkou kytičky, jejichž stranu potřenou džemem smočíte v rozehřáté čoko polevě. Než zchladne, přilepte na každý kousek např. z fondánové hmoty modelovanou kytičku.