Medové kytičky od farské Aničky

Recepty, Moučníky

Suroviny

► 200 g hladké mouky
► 100 g moučkového cukru
► 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
► 1 lžička perníkového koření (kupovaná směs)
► 2 lžíce tekutého medu
► 250 g meruňkové marmelády
► 150 ml mléka
► 3 lžíce oleje
na dohotovení:
► 100 g meruňkové marmelády
► čokoládová poleva
► cukrářské zdobení modelované

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve krátký příběh: Na jednom děkanství nedaleko Kopidlna sloužila jako kuchařka jistá Anička. Do pana děkana se bláznivě zamilovala, leč služebník Boží jí tu její oplácel láskou ryze otcovskou. O to více se ho proto snažila zaujmout alespoň svým kuchařským a hlavně pekařským uměním. Jak co dělá, ale nikomu neprozradila, a tak to po její smrti vypadalo, že spolu s ní odešly na pravdu Boží i její recepty. Po mnoha desetiletích ale dělníci při rekonstrukci zámečku našli na půdě zaprášený sešit a světe div se, kromě řádků o nenaplněné lásce tu byla k radosti našich cukrářek i spousta zajímavých receptů. Jeden z nich, jen nepatrně zmodernizovaný, a to na medové kytičky od bláznivé farské Aničky, vám nabízíme.

  2. JAK NA TO: Mouku promíchejte v míse s cukrem, práškem do pečiva a kořením.

  3. Zvlášť vymíchejte med s meruňkovou zavařeninou, přilijte vlažné mléko, opět vše promíchejte a přidejte k sypké směsi.

  4. Nakonec přilijte olej, těsto metlou propracujte a rozlijte do pekáčku cca 30 x 20 cm, na jehož dno jste uložili list papíru na pečení. Stěrkou či kartou uhlazený plát pečte v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut.

  5. Zchladlý překlopte na podložku, původně spodní papír z něj stáhněte a povrch rovnoměrně potřete meruňkovým džemem rozehřátým v kastrůlku na plotně (potěr zatáhne porézní povrch).

  6. Po zchladnutí vypichujte z lepkavého plátu formičkou kytičky, jejichž stranu potřenou džemem smočíte v rozehřáté čoko polevě. Než zchladne, přilepte na každý kousek např. z fondánové hmoty modelovanou kytičku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!