Mazanec podle Nadi
Recepty, MoučníkySuroviny
- 50 dkg polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 10 dkg cukru písek
- 10 dkg másla (nebo tuku)
- sůl
- 3 žloutky
- bio citronovou kůru
- trochu muškátového oříšku
- 2 dcl mléka
- rozinky
- loupané mandle
- vejce na potření
Postup Mazanec podle Nadi
Postup přípravy receptu
-
Je dobré, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu.
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, přidáme droždí, zamícháme, zasypeme troškou hladké mouky a necháme zkynout.
Do mísy dáme mouku, sůl, rozehřáté vlažné máslo, žloutky, cit. kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, kvásek a zbytek mléka a vypracujem tužší těsto. Opravdu musíme těsto dobře propracovat, pak přidáme rozinky a nasekané mandle a ještě propracujem, dáme kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek, dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout, pak bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a nůžkami uprostřed nastřihneme do křížku.
V předehřáté troubě 180°C pečeme asi 35 minut.