Masové šišky v zeleninovo - vínové omáčce
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- na masové šišky budeme potřebovat:
- 600 g mletého vepřového masa
- 50 ml smetany na vaření (stačí 10%)
- 1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
- 5 lžic Solamylu
- 2 lžíce nasekané zelené petržele
- sůl
- mletý pepř
- podle potřeby na dohuštění strouhanku
- dále budeme potřebovat:
- 150 g Gazdovské slaniny
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 300 ml polosladkého bílého vína (použila jsem Pálavu)
- 1 lžíci oleje
- 3 větší cibule
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- na naředění sladkou smetanu (10%)
- na dochucení podle potřeby sůl
- cca 5 lžic oleje (pod slaninu a na osmažení masových šišek)
Postup Masové šišky v zeleninovo - vínové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso důkladně promícháme s uvedenými surovinami a necháme alespoň půl hodiny uležet.
Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
V širším kastrolu na lžíci oleje orestujeme slaninu. Přidáme nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, sůl, kuličky koření a bobkový list. Promícháme, cca 3minuty restujeme a poté odstavíme na chvíli stranou.
Z uleželé masové směsi vytvarujeme větší “šišky“, které ze všech stran prudce na pánvi s trochou oleje osmažíme.
Osmažené maso naskládáme do kastrolu na zeleninu, pánev vypláchneme troškou horké vody a nalijeme k masu.
Přidáme víno, promícháme ode dna a přikryté poklicí dusíme slabým varem 15 minut.
Masové šišky ze zeleniny vyndáme na talíř, koření vybereme a vyhodíme.
Ponorným mixérem rozmixujeme celý obsah v kastrolu. Podle potřeby dochutíme solí, naředíme smetanou na námi požadovanou hustotu a necháme převařit.
Maso dáme nazpět do kastrolu, prohřejeme a podáváme. Jako příloha se hodí vařené brambory, knedlík, nebo rýže.