Masové koule s dýňovým pyré

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Masové koule:
400 g mletého masa
1 cibule malá
2 vejce
kari dle chuti
cca 1 hrst strouhanky, dle potřeby
sůl
olej na smažení
Pyré:
cca 700 g dýně - oloupané
1 cibule velká
2 stroužky česneku
kari dle chuti
vývar nebo voda dle potřeby
smetana ke šlehání nebo máslo dle chuti - není nutné
sůl nebo sojová omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, dochutíme kari kořením (množství dle chuti), přidáme vejce, drobně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs trochu zahustíme strouhankou, promícháme a vytvoříme šest stejně velkých koulí, které osmažíme ze všech stran v hrnci na trošce rozpáleného oleje dozlatova.

  2. Koule pak vyndáme stranou a na olej dáme osmažit dosklovata pokrájenou velkou cibuli. K té přidáme na kostky pokrájenou oloupanou dýni a dále smažíme cca pět minut, pak přihodíme rozmačkaný česnek, kari koření, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru.

  3. Na kostky dýně posadíme osmažené koule z mletého masa, zaklopíme a dusíme společně cca 30 minut, do úplného změknutí dýně. Pak maso opět dáme stranou, dýni rozmixujeme na hladké pyré, které - pokud chceme - můžeme zjemnit smetanou nebo máslem.

  4. Hustotu pyré vytvoříme dle vlastní chuti, proto dusíme dýni v minimálním množství vývaru a raději během mixování přilijeme. Nakonec můžeme dochutit solí či sojovou omáčkou..., přihřejeme a podáváme.

  5. Pokud chceme, můžeme omáčku kromě kari dochutit například zázvorem, tymiánem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!