Masové koule s dýňovým pyré
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Masové koule:
- 400 g mletého masa
- 1 cibule malá
- 2 vejce
- kari dle chuti
- cca 1 hrst strouhanky, dle potřeby
- sůl
- olej na smažení
- Pyré:
- cca 700 g dýně - oloupané
- 1 cibule velká
- 2 stroužky česneku
- kari dle chuti
- vývar nebo voda dle potřeby
- smetana ke šlehání nebo máslo dle chuti - není nutné
- sůl nebo sojová omáčka
Postup Masové koule s dýňovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, dochutíme kari kořením (množství dle chuti), přidáme vejce, drobně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs trochu zahustíme strouhankou, promícháme a vytvoříme šest stejně velkých koulí, které osmažíme ze všech stran v hrnci na trošce rozpáleného oleje dozlatova.
Koule pak vyndáme stranou a na olej dáme osmažit dosklovata pokrájenou velkou cibuli. K té přidáme na kostky pokrájenou oloupanou dýni a dále smažíme cca pět minut, pak přihodíme rozmačkaný česnek, kari koření, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru.
Na kostky dýně posadíme osmažené koule z mletého masa, zaklopíme a dusíme společně cca 30 minut, do úplného změknutí dýně. Pak maso opět dáme stranou, dýni rozmixujeme na hladké pyré, které - pokud chceme - můžeme zjemnit smetanou nebo máslem.
Hustotu pyré vytvoříme dle vlastní chuti, proto dusíme dýni v minimálním množství vývaru a raději během mixování přilijeme. Nakonec můžeme dochutit solí či sojovou omáčkou..., přihřejeme a podáváme.
Pokud chceme, můžeme omáčku kromě kari dochutit například zázvorem, tymiánem...