Marokánky s medem

Recepty, Cukroví

Suroviny

1/2 kelímku smetany ke šlehání (Kunín)
20 dkg cukru (dala jsem třtinový - cca 17 dkg)
5 lžiček medu
80 g másla
70-80 g mouky hladké
20 dkg oříšků (vlašské, arašídy)
hrozinky
brusinky
datle - dle chuti jak kdo má rád
Poleva:
čokoláda na vaření hořká
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve v pánvi rozpustíme máslo se smetanou, přidáme cukr a med. Svaříme, hodně mícháme. Poté přisypáváme mouku, až vznikne kašovitá hmota, mícháme, aby se nepřipálila.

  2. Přisypeme oříšky (nakrájené na menší kousky, jak kdo má rád), hrozinky, brusinky a na malé kousky nakrájené datle. Promícháme kaši a sundáme z plotny.

  3. Nachystáme si plech s pečícím papírem (neměla jsem problém se sundáním marokánek po upečení). Lžičkami či rukou tvoříme malé placičky, spíše vrchovaté hromádky - mohou se roztéct. Hodně mi pomáhá voda v hrníčku - namočím si prsty a lépe se mi s hmotou pracuje. Neděláme hromádky moc blízko sebe.

  4. Plech dáme do mírně vyhřáté trouby a sušíme dle toho, jestli chceme marokánky měkké či tvrdší.

  5. Pekla jsem ve staré plynové troubě, na mírnou teplotu, pak jsem trošku přidala. Marokánky mám křupavé.

  6. Po vychladnutí potírám marokánky rozpuštěnou čokoládou s trochou másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!