Marocký kuskus (bezlepkový)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 200 g bezlepkového kuskusu
- (voda na přípravu kuskusu množství uvádí výrobce na obalu)
- 1 cibule
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 hřebíček
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/8 lžičky kayenského pepře
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce loupaných mandlí
- 1 lžíce citronové šťávy
- olej
- sůl
Postup Marocký kuskus (bezlepkový)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji ji orestujeme do zesklovatění.
Poté přidáme římský kmín, hřebíček, zázvor a kardamom a za občasného zamíchání restujeme ještě 2 minuty, až se koření rozvoní.
Zasypeme kuskusem a zalijeme odpovídajícím množstvím horké vody. Přidáme citronovou šťávu, rozinky, mandle, osolíme a opepříme a přivedeme k varu.
1. Postup dle návodů na obalu – kuskus zalijeme jednonásobným množstvím vody, tj. v tomto případě 200 ml. Po přivedení k varu stáhneme z plotýnky, necháme pod pokličkou 5 minut dojít, načechráme vidličkou a servírujeme.
2. Upravený postup pro otestované značky bezlepkového kuskusu tak, aby byl měkký – kuskus zalijeme 1.5 násobkem vody, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, asi 3-5 minut na nejnižším stupni vaříme, poté vypneme a necháme 5 minut dojít. Nakonec odklopíme pokličku, načechráme vidličkou a servírujeme.