Marocký tažín s masovými kuličkami
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 150 g mletého masa (ideální je jehněčí, ale můžete použít hovězí nebo vepřové)
- 70 g špaldového kernota nebo bulguru
- hrst čerstvé máty
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kg rajčat
- 1 menší lilek
- 1 mladá cuketa
- 1 žlutá paprika
- hrst černého rybízu nebo červeného rybízu ale můžete vynechat
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 kousek kůry skořice
- 1 hvězdička badyánu
- olej
- velký svazek čerstvého koriandru nebo petrželky
Postup Marocký tažín s masovými kuličkami
Postup přípravy receptu
-
Kernoto nebo bulgur uvařte do měkka dle receptu. Do misky dejte mleté maso, přidejte kernoto, 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané na jemno a polovinu veškerého mletého koření, sůl a pepř dle chuti a přidejte jemně sekanou mátu. Zpracujte do těsta, ze kterého vlhkýma rukama vypracujte menší kuličky.
Rozpalte větší pánev, nebo těžký hrnec a kuličky v něm na troše oleje opečte, tak aby držely tvar. Opečené kuličky vyjměte z pánve.
Veškerou zeleninu včetně rajčat nakrájejte na větší kousky. Nemusíte si dělat těžkou hlavu s pravidelností. Na výpeku z kuliček opečte nejdříve cibuli, česnek nakrájený na plátky, lilek, cuketu a papriku. Nakonec přidejte sekaná rajčata. Do zeleninové směsi přidejte celou skořici a badyán a nechte dusit do měkka. Zhruba po 10 minutách přidejte opečené masové kuličky a přimíchejte rybíz. Vše nechte ještě chvíli dusit, eventuálně dosolte dle chuti.
Do hotového tažínu zamíchejte 2/3 nahrubo nasekaného koriandru a udělejte do něj lžící 4 důlky, do kterých vyklepnete celé vejce. Pod pokličkou nechte vejce cca 4 minuty srazit tak, aby žloutek zůstal stále mírně tekutý. Hotové jídlo podávejte s pečivem a sypané čerstvým koriandrem.