Marocký tažín s masovými kuličkami

Recepty, Mleté maso

Suroviny

150 g mletého masa (ideální je jehněčí, ale můžete použít hovězí nebo vepřové)
70 g špaldového kernota nebo bulguru
hrst čerstvé máty
2 střední cibule
4 stroužky česneku
1 kg rajčat
1 menší lilek
1 mladá cuketa
1 žlutá paprika
hrst černého rybízu nebo červeného rybízu ale můžete vynechat
4 vejce
sůl
pepř
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky římského kmínu
1 kousek kůry skořice
1 hvězdička badyánu
olej
velký svazek čerstvého koriandru nebo petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Kernoto nebo bulgur uvařte do měkka dle receptu. Do misky dejte mleté maso, přidejte kernoto, 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané na jemno a polovinu veškerého mletého koření, sůl a pepř dle chuti a přidejte jemně sekanou mátu. Zpracujte do těsta, ze kterého vlhkýma rukama vypracujte menší kuličky.

  2. Rozpalte větší pánev, nebo těžký hrnec a kuličky v něm na troše oleje opečte, tak aby držely tvar. Opečené kuličky vyjměte z pánve.

  3. Veškerou zeleninu včetně rajčat nakrájejte na větší kousky. Nemusíte si dělat těžkou hlavu s pravidelností. Na výpeku z kuliček opečte nejdříve cibuli, česnek nakrájený na plátky, lilek, cuketu a papriku. Nakonec přidejte sekaná rajčata. Do zeleninové směsi přidejte celou skořici a badyán a nechte dusit do měkka. Zhruba po 10 minutách přidejte opečené masové kuličky a přimíchejte rybíz. Vše nechte ještě chvíli dusit, eventuálně dosolte dle chuti.

  4. Do hotového tažínu zamíchejte 2/3 nahrubo nasekaného koriandru a udělejte do něj lžící 4 důlky, do kterých vyklepnete celé vejce. Pod pokličkou nechte vejce cca 4 minuty srazit tak, aby žloutek zůstal stále mírně tekutý. Hotové jídlo podávejte s pečivem a sypané čerstvým koriandrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!