Marocká harira
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 řapíky celeru
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky rajského protlaku
- 400 g loupaných, krájených rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 bobkový list
- 50 g červené čočky
- 170 g uvařené cizrny
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- citron
- petrželka
Postup Marocká harira
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájejte najemno. Oloupanou mrkev nakrájejte na slabá kolečka. Celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
V hrnci rozehřejte olej a cibuli, opékejte dozlatova. Přidejte mrkev a celer a opékejte další 2–3 minuty.
Do hrnce přidejte prolisovaný stroužek česneku (můžete ho případně najemno podrtit), rajský protlak, mletou papriku a krátce, (tak půl minuty), míchejte. Zalijte rajčaty, vývarem, osolte, přidejte římský kmín, koriandr, bobkobý list, skořici a červenou čočku.
Vařte, dokud není čočka měkká. Nakonec přidejte uvařenou cizrnu, přiveďte k varu a stáhněte z plotny.
Ochuťte trochou citronu a na talíři posypejte nakrájenou petrželkou.