Marocká pikantní polévka s harissou

Recepty, Polévky

Suroviny

2 střední mrkve
3 řapíky celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
2 l zeleninového vývaru
100 g rajčatového protlaku
2 plné lžíce zeleninové harissy
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky cukru
100 g červené čočky
300 g konzervované cizrny
sůl dle chuti
K podávání:
nasekaný čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme cibuli, česnek a nasekáme najemno. Škrabkou očistíme mrkev i řapíky celeru a nakrájíme na drobné kostičky. Červenou čočku na sítku propláchneme a necháme okapat. Cizrnu slijeme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Do hrnce dáme olej a na něm osmažíme cibuli, přidáme mrkev a ještě chvilku restujeme.

  2. Přidáme česnek, promícháme a po chvilce dáme i celer a ještě pár minut restujeme. Zalijeme vývarem, přidáme protlak, harissu, citronovou šťávu a cukr. Vše promícháme, vložíme čočku a povaříme asi 10 minut. Když je čočka na skus, přidáme cizrnu a podle chuti osolíme. Přivedeme k varu a odstavíme.

  3. Na talíři doplníme nasekaným koriandrem (kdo nemá rád, dá nasekanou nať cibulky). K polévce se hodí domácí pita chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!