Marocká pikantní polévka s harissou
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 střední mrkve
- 3 řapíky celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 l zeleninového vývaru
- 100 g rajčatového protlaku
- 2 plné lžíce zeleninové harissy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky cukru
- 100 g červené čočky
- 300 g konzervované cizrny
- sůl dle chuti
- K podávání:
- nasekaný čerstvý koriandr
Postup Marocká pikantní polévka s harissou
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme cibuli, česnek a nasekáme najemno. Škrabkou očistíme mrkev i řapíky celeru a nakrájíme na drobné kostičky. Červenou čočku na sítku propláchneme a necháme okapat. Cizrnu slijeme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Do hrnce dáme olej a na něm osmažíme cibuli, přidáme mrkev a ještě chvilku restujeme.
Přidáme česnek, promícháme a po chvilce dáme i celer a ještě pár minut restujeme. Zalijeme vývarem, přidáme protlak, harissu, citronovou šťávu a cukr. Vše promícháme, vložíme čočku a povaříme asi 10 minut. Když je čočka na skus, přidáme cizrnu a podle chuti osolíme. Přivedeme k varu a odstavíme.
Na talíři doplníme nasekaným koriandrem (kdo nemá rád, dá nasekanou nať cibulky). K polévce se hodí domácí pita chléb.