Marlenková roláda s mascarpone krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 4 lžíce mletých ořechů
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlěhání
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- Na dokončení:
- asi 4 lžíce rumu
- asi 4 lžíce nahrubo mletých ořechů
- 30 g perníku na strouhání
Postup Marlenková roláda s mascarpone krémem
Postup přípravy receptu
-
Do misky vyklepneme žloutky, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rum, mouku promíchanou se sodou a špetkou soli, všechno spolu prošleháme metličkou, přimícháme mleté ořechy a nakonec tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Plech vyložíme pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme těsto a vložíme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 15 minut.
Utěrku lehce posypeme moučkovým cukrem, upečený plát na ni překlopíme, papír opatrně stáhneme a roládu i s utěrkou zavineme. Necháme úplně vychladnout.
Připravíme krém: Mascarpone vyklopíme do misky, přilijeme smetanu, přidáme i ostatní ingredience a šlehačem vyšleháme dotuha.
Vychladlý plát těsta opatrně vybalíme z utěrky a pokapeme rumem. Asi 3 lžíce krému si odložíme a zbytek krému rozetřeme na plát. Pak opatrně roládu s krémem zavineme. Povrch rolády také pokapeme rumem a potřeme rovnoměrně zbytkem krému. Kousek perníku nastrouháme a promícháme s nahrubo mletými ořechy. Touto směsí roládu posypeme. Odložíme do chladu a nejméně hodinu necháme ztuhnout. Roláda je lepší až druhý den, kdy se všechny chutě propojí.