Dršťková polévka s bramborami
Recepty, PolévkySuroviny
- 750 g drštěk
- 1/2 kg hovězích kostí na polévku
- 80 g slaniny
- 2 cibule
- 3 brambory
- 5 stroužků česneku
- 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mleté lahůdkové papriky
- pálivá paprika podle chuti
- celý pepř
- mletý pepř
- majoránka (čerstvá je lepší)
- sůl
- kmín
Postup Dršťková polévka s bramborami
Postup přípravy receptu
-
Dršťky důkladně umyjeme ve studené vodě a dáme vařit. Vaříme asi 5 minut, scedíme, dršťky propláchneme studenou vodou a dáme opět vařit na 5 minut a opakujeme ještě jednou.
Převařené dršťky zalijeme čistou studenou vodou, přidáme kosti, očištěnou zeleninu, 1 cibuli, celý pepř a sůl. Vaříme pomalu 2-2,5 hodiny do změknutí drštěk.
Rozpustíme sádlo a opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Po opečení přidáme na drobno nakrájenou cibuli a smažíme do zlatova. Před koncem vmícháme 3 stroužky česneku, pokrájeného na plátky.
Cibuli zasypeme paprikou, po krátké chvíli moukou a uděláme jíšku. Zalijeme ji scezeným prochladlým vývarem a prošleháme metličkou, aby nebyly případné hrudky.
Do hotového základu přidáme brambory nakrájené na větší kousky, kmín a vaříme asi 20 - 25 minut. Uvařené brambory v polévce smícháme s dršťkami nakrájenými na proužky.
Společně ještě provaříme, přidáme zbytek prolisovaného česneku, majoránku, dochutíme případně solí a pepřem. Podáváme s chlebem.