Marinovaný zelný salát
Recepty, SalátySuroviny
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 200 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- možno přidat jablko
- Marináda:
- 75 ml oleje olivového
- 75 ml vinného octa
- 50 g cukru
- 1 lžíce soli
- 2-3 bobkové listy
- 3-5 kuliček černého pepře
- 250 ml vody
Postup Marinovaný zelný salát
Postup přípravy receptu
-
Očistíme zeleninu a nastrouháme nebo nakrájíme zelí do větší uzavíratelné mísy. Přidáme plátky česneku nebo prolisujeme stroužky, mrkev nakrájenou na jemné nudličky, případně můžeme přidat jablko nakrájené na nudličky. Vše promícháme.
Všechny uvedené přísady na marinádu dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nalijeme na připravené zelí v míse a necháme v chladu marinovat nejlépe do druhého dne nebo alespoň 4 hodiny.
Podáváme k různě upravenému masu, k pečeným bramborám, zapečeným těstovinám apod. Salát je svěží, křupavý a plný vitamínů. Kdo má rád, může přidat chilli papričku.