Dort Myší mejdan na bochníku sýra

Recepty, Dorty

Suroviny

► Kruhový korpus (slepený ze dvou plátů)
► Potahovací hmota
► Modelovací hmota

Postup přípravy receptu

  1. Dorty ve tvaru sýrových bochníků se spoustou roztomilých myšek budily velký obdiv již v dobách, kdy měly potahované dorty čas největší slávy teprve před sebou. Řada dortařek ale dodnes přemýšlí, jak tento originální motiv ještě vylepšit. Tento pro vás připravila paní Ivana Egrtová: Dorty i bochníky sýra mívají stejný kruhový tvar, ale nedaří se vám stále vytvořit na řezu žlutě potaženého korpusu věrohodné vzduchové bubliny, tak typické pro ementál? Potom v něm naznačte pár otvorů prohlubněmi vytlačenými kosticí s kulovou hlavou a zbytek poklaďte plátky buď tmavšími, či světlejšími (připomínají sýr krájený), do kterých žádané díry vypíchnete kruhovými vykrajovačkami různého průměru.

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Z kruhového korpusu slepeného ze dvou plátů a potřeného hladce punčovinou vykrojte třetinový díl, a rozdělte jej na dva menší.

  3. Řezné plochy ve zbylém bochníku“ potřete tence trochou krému a podobně namažte rovněž obě oddělené trojúhelníkové výseče.

  4. Korpus potáhněte větším plátem potahovací hmoty obarvené do světlého sýrového tónu. Povrch pečlivě uhlaďte a přebytky odkrojte.

  5. Část hmoty obarvěte do sytějšího tónu (oranžová), z rozváleného plátu vyřízněte obdélník a vypíchněte v něm různě velké otvory. Plátek přetáhněte přes řezné plochy v základním korpusu a přesahující okraje odkrojte. Získá tak vzhled sýrového bochníku.

  6. Světle žlutým plátem obalte i obě trojúhelníkové výseče a řezné plochy opět přetáhněte sytým plátkem s kruhovými otvory Větší výseč přiložte ke korpusu na čtvercové podložce a menší překlopte nahoru. Kuličkou vyznačte v povrchu dortu prohlubně.

  7. Boky základního bochníku pak potáhněte červeným pruhem potahovací hmoty a nařaste jej. Bude vyhlížet jako voskový obal.

  8. Ze zbytku oranžové hmoty vyválejte plát, opět ho naděrujte“ a pak rozdělte nožíkem do podoby několika sýrových plátků.

  9. Připravené plátky přehoďte ledabyle přes základní bochník i přes kruhové výseče a naaranžujete mezi nimi jednotlivé myšky.

  10. Tu bude z bochníku vyčnívat“ pouze šedá hlava s nožkami, jinde zase prdelka. A nezapomeňte i na čtyři postavičky kompletní.

  11. Torza a figurky myší sestavte dle modelů nahoře či vpravo a na dortu jim domalujte bílé jiskry v očích, případně další detaily.

  12. Nakonec opilé hlodavce doplňte několika bílými pohárky a lahvinkami vymodelovanými z kousků zelené hmoty (etikety jsou růžové).

  13. OPILÉ MYŠKY SKLIDÍ VŽDY ÚSPĚCH! V podstatě si vystačíte se 4 základními modely opilých myší;všechny se navrch skládají ze stejných částí. Stačí díly“, tedy hlavu, trup a páry nohou dle potřeby obracet. Odlišné je jen torzo zadečku s ocáskem. Jedna z myšek si spokojeně hoví na dortu s hlavou podloženou přední nožkou, zatímco druhá je již namol a vyspává opičku. Třetí se udělalo nevolno (obrácená očka) a snaží se na hraně nadýchat trochu kyslíku. A poslední sedí dole opřená o dort a doslova funí, jak je přecpaná lahodnou hostinou. Myší mejdan pomalu končí…


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!