Linecké pečivo
Recepty, CukrovíSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 ČL citronové kůry
- 1 vejce
- 150 g másla
- špetka soli
Postup Linecké pečivo
Postup přípravy receptu
-
Mouku s cukrem prosejte, přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Uprostřed směsi udělejte důlek, dejte do něj vejce a kolem nakrájejte na malé kousky změklé máslo. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte odležet do lednice. Stačí hodina, můžete ho nechat v lednici i přes noc.
Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučněném válu ho vyválejte na plát silný asi 3 mm.
Z těsta vykrajujte kolečka, srdíčka nebo kytičky. Do druhé poloviny nezapomeňte vykrajovátkem udělat dírku. Pokud tedy nevlastníte vykrajovátko na linecké.
Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160°C dorůžova.
Vychladlé linecké potřete marmeládou a vložte do krabice vyložené papírovými ubrousky. Díky marmeládě bude linecké měknout. Pokud linecké pocukrujete, bude měknout rychleji.