Linecké pečivo

Recepty, Cukroví

Suroviny

250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 ČL citronové kůry
1 vejce
150 g másla
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s cukrem prosejte, přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Uprostřed směsi udělejte důlek, dejte do něj vejce a kolem nakrájejte na malé kousky změklé máslo. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte odležet do lednice. Stačí hodina, můžete ho nechat v lednici i přes noc.

  2. Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučněném válu ho vyválejte na plát silný asi 3 mm.

  3. Z těsta vykrajujte kolečka, srdíčka nebo kytičky. Do druhé poloviny nezapomeňte vykrajovátkem udělat dírku. Pokud tedy nevlastníte vykrajovátko na linecké.

  4. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160°C dorůžova.

  5. Vychladlé linecké potřete marmeládou a vložte do krabice vyložené papírovými ubrousky. Díky marmeládě bude linecké měknout. Pokud linecké pocukrujete, bude měknout rychleji.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!