Margot řez / dort se zakysanou smetanou z remosky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 140 g cukru krupice
- 3 lžíce vlažné vody
- 3 lžíce oleje
- 140 g polohrubé mouky
- 0,5 prášku do pečiva
- 0,5 l mléka
- 1 čokoládový pudink - sypký
- 1 lžíce kakaa
- 2,5 lžíce cukru
- Dále:
- 500 g zakysané smetany
- 1-2 vanilkové cukry, dle kyselosti smetany
- 100 g margot
Postup Margot řez / dort se zakysanou smetanou z remosky
Postup přípravy receptu
-
Korpus na remosku o průměru cca 32 cm: z mléka, 2,5 lžic cukru, kakaa a čokoládového pudinku uvaříme pudink dle návodu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané remosky. Na těsto klademe lžící hromádky čokoládového pudinku (nevychladlého, není to nutné). Remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 25 minut. Vyzkoušíme špejlí píchnout do těsta, zda nelepí. Pak korpus necháme zchladnout.
Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, nalijeme a potřeme s ní celý vršek korpusu, který pak posypeme nastrouhanou Margot čokoládou, kterou je před strouháním dobré nechat krátce zchladnout a ztuhnout v mrazáku či chladničce, aby se nám lépe strouhala.
Řez / dort necháme nejlépe přes noc v chladnu proležet, poté pokrájíme a podáváme.