Marcipánovo-ricottový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na formu o velikosti 22-24cm:
5 vajec
6 lžic slunečnicového oleje
150 g cukr krystal
kůra z jednoho citronu
120 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
špetka soli
3 balení ricotty
agávový sirup na oslazení ricotty (podle chuti)
marcipánové růžičky na ozdobu
něco zeleného na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Začala jsem korpusem. Bílky jsem oddělila od žloutků a ke žloutkům přidala citronovou kůru, cukr a olej. Pomocí šlehače jsem směs vyšlehala do pěny.

  2. Mouku jsem prosela a smíchala s kakaem.

  3. K bílkům jsem přidala špetku soli a vyšlehala je do hustého sněhu.

  4. Potom jsem postupně k žloutkové směsi na střídačku opatrně přimíchávala mouku s kakaem a vyšlehaný sníh.

  5. Formu jsem vymazala máslem a naplnila těstem. Dortový korpus jsem pekla v troubě při 150°C v normálním programu (spodní i horní ohřev, ne horkovzduch) zhruba 40 minut (po upečení zkuste špejlí).

  6. Korpus jsem nechala vychladnout, a mezitím si připravila krém. Ricottu jsem osladila agávovým sirupem.

  7. Zchladlý korpus jsem rozkrojila napůl a promazala 2/3 krému. Zbylý krém jsem natřela na vršek dortu.

  8. Dort jsem přendala na hodinu do lednice, a poté jsem ho ozdobila marcipánovými květinami a zelenými větvičkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!