Marcipánovo-ricottový dort
Recepty, DortySuroviny
- Na formu o velikosti 22-24cm:
- 5 vajec
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 150 g cukr krystal
- kůra z jednoho citronu
- 120 g hladké mouky
- 30 g holandského kakaa
- špetka soli
- 3 balení ricotty
- agávový sirup na oslazení ricotty (podle chuti)
- marcipánové růžičky na ozdobu
- něco zeleného na ozdobu
Postup Marcipánovo-ricottový dort
Postup přípravy receptu
-
Začala jsem korpusem. Bílky jsem oddělila od žloutků a ke žloutkům přidala citronovou kůru, cukr a olej. Pomocí šlehače jsem směs vyšlehala do pěny.
Mouku jsem prosela a smíchala s kakaem.
K bílkům jsem přidala špetku soli a vyšlehala je do hustého sněhu.
Potom jsem postupně k žloutkové směsi na střídačku opatrně přimíchávala mouku s kakaem a vyšlehaný sníh.
Formu jsem vymazala máslem a naplnila těstem. Dortový korpus jsem pekla v troubě při 150°C v normálním programu (spodní i horní ohřev, ne horkovzduch) zhruba 40 minut (po upečení zkuste špejlí).
Korpus jsem nechala vychladnout, a mezitím si připravila krém. Ricottu jsem osladila agávovým sirupem.
Zchladlý korpus jsem rozkrojila napůl a promazala 2/3 krému. Zbylý krém jsem natřela na vršek dortu.
Dort jsem přendala na hodinu do lednice, a poté jsem ho ozdobila marcipánovými květinami a zelenými větvičkami.