Mangoldový závitek s mletým masem a tříbarevnou lepenicí
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Závitky:
- cca 400-450 g mletého masa
- 1 rohlík
- 1,5 dl mléka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- cibulová nať
- petrželová nať
- majoránka
- pepř
- sůl nebo Podravka
- několik lžic (2-3) strouhanky na finální zahuštění
- 1 lžička cukru
- 6 velkých mangoldových listů (bez řapíků)
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce oleje do pekáče
- asi 0,5 litru horké vody
- Lepenice:
- 2-3 lžíce sádla
- 1 cibule
- 0,5 kg kysaného zelí
- 2 rajčata bezjaderná
- 1/2 podélně rozkrojené a od semen a žeber očištěné červené kapie
- 2 hrsti petrželové natě
- 1 hrst cibulové natě
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička pepře čtyř barev
- 0,5 kg brambor
- 2 dl mléka
- sůl
Postup Mangoldový závitek s mletým masem a tříbarevnou lepenicí
Postup přípravy receptu
-
Závitky. rohlík pokrájíme na kostečky, zalijeme mlékem a vyždímáme, ne příliš do sucha.
Přidáme maso, vejce, cibuli pokrájenou na velmi drobno (lépe bude ji nastrouhat);česnek prolisujeme do směsi;přidáme na kousíčky posekané natě (cibulovou a petrželovou);přisolíme opepříme peřem rozetřeným v misce;přidáme cukr;kmín, popřípadě na zahuštění strouhanku dle potřeby a pořádně mokrými dlaněmi propasírujeme.
Pak si urovnáme po dvou listech ležících na sobě váleček z masa a zabalíme opatrně, aby maso nevyčuhovalo.
K úpravě můžeme použít závitkové kovové jehly nebo potravinový provázek.
Vložíme do pekáče vyymazaného olejem a podleijeme horkou vodou. (Přiměřeně - vodu budeme přip pečení přilévat podle potřeby).
Pekáč vložíme do rozehřáté trouby (180°C) a pečeme celkem asi 45 minut. Občas závitky otočíme nebo podle potřeby podlijeme.
Lepenice: Pokrájíme nadrobno cibuli, na sádle v kastrolu ji opečeme do sklovita, přidáme překrájené kysané zelí, zalijeme vřelou vodou přesně tak, aby bylo úplně ponořené, ale ne zase moc!
Do zelí nasypeme cukr, kmín, v moždíři nebo čerstvě v misce utřený pepř, špetku soli Zelí vaříme odkryté asi 30 minut, pak do něj přidáme na proužky pokrájená rajčata a kapii, posekané na kousky zelené natě a vaříme ještě asi 10 minut za častého míchání.
Zatím si na vedlejší plotně v hrnci uvaříme oloupané brambory do měkka, slijeme vodu a zalijeme mlékem, které uvedeme do varu.
Odstavíme, brambory prolisujeme nebo rozmixujeme vzniklou kaši smícháme s barevným zelím.
Pořádně zamícháme a dochutíme solí i čerstvě utřeným pepřem.