Mandlový bezlepkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g mandlové mouky
100 g bezlepkové mouky Jizerka, nebo lněné mouky
150 g panely (doporučuji rozmixovat v blanderu na prášek)
1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
150 g změklého másla
2 vajíčka
2 lžíce mléka
3-5 kapek vanilkového aroma
libovolné ovoce na ozdobu i pro chuť
Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany na šlehání
stévie dle chuti
2-3 kapky vanilkového aroma

Postup přípravy receptu

  1. V míse vyšlehám máslo s práškovou panelou. Určitě doporučuji použít pro tento recept panelu, protože její karamelová chuť je v tomto dortu vynikající. Pokud směs másla a panely pustí trochu třtinovou šťávu, vůbec to nevadí. Jen je třeba, aby se máslo s panelou dobře spojilo a mělo jemnou krémovou konzistenci (vznikne po cca 3 minutách šlehání). K této máslové směsi postupně vmíchám vajíčka, mléko a vanilkové aroma.

  2. V jiné míse důkladně promíchám všechny suché ingredience a poté přiliji prvotně připravenou mokrou směs a mixérem vše lehce vyšlehám.

  3. Jelikož tento koláč/dort promazávám, peču ho rovnou ve dvou kulatých formách o průměru 22 cm, které vyložím pečícím papírem. Ale je to na vás, samozřejmě lze péct v jedné formě a poté koláč podélně rozkrojit. Každopádně koláč peču v předem vyhřáté troubě cca 25-30 minut na 170°C (v případě varianty pečení směsi ve 2 formách, kdy je směs nižší a rychleji propečená). Každopádně vyzkoušejte špejlí, zda je koláč upečený.

  4. Na krém vyšlehám šlehačku, kterou potom jemně smíchám s mascarpone, vanilkovým aroma a stévií dle chuti. Kdo se stévií nemáte ještě zkušenost, tak stévie stačí opravdu velmi málo. Začněte třeba množstvím stévie jen na špičku nože, promíchejte a až po ochutnání případně přidávejte. Obě části koláče/dortu promažeme a slepíme krémem k sobě. Krémem poté potřeme celý koláč a ozdobíme libovolným ovocem. Hotový dort necháme min. 2-3 hodiny ztuhnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!