Mandlový bezlepkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g mandlové mouky
- 100 g bezlepkové mouky Jizerka, nebo lněné mouky
- 150 g panely (doporučuji rozmixovat v blanderu na prášek)
- 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
- 150 g změklého másla
- 2 vajíčka
- 2 lžíce mléka
- 3-5 kapek vanilkového aroma
- libovolné ovoce na ozdobu i pro chuť
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany na šlehání
- stévie dle chuti
- 2-3 kapky vanilkového aroma
Postup Mandlový bezlepkový koláč
Postup přípravy receptu
-
V míse vyšlehám máslo s práškovou panelou. Určitě doporučuji použít pro tento recept panelu, protože její karamelová chuť je v tomto dortu vynikající. Pokud směs másla a panely pustí trochu třtinovou šťávu, vůbec to nevadí. Jen je třeba, aby se máslo s panelou dobře spojilo a mělo jemnou krémovou konzistenci (vznikne po cca 3 minutách šlehání). K této máslové směsi postupně vmíchám vajíčka, mléko a vanilkové aroma.
V jiné míse důkladně promíchám všechny suché ingredience a poté přiliji prvotně připravenou mokrou směs a mixérem vše lehce vyšlehám.
Jelikož tento koláč/dort promazávám, peču ho rovnou ve dvou kulatých formách o průměru 22 cm, které vyložím pečícím papírem. Ale je to na vás, samozřejmě lze péct v jedné formě a poté koláč podélně rozkrojit. Každopádně koláč peču v předem vyhřáté troubě cca 25-30 minut na 170°C (v případě varianty pečení směsi ve 2 formách, kdy je směs nižší a rychleji propečená). Každopádně vyzkoušejte špejlí, zda je koláč upečený.
Na krém vyšlehám šlehačku, kterou potom jemně smíchám s mascarpone, vanilkovým aroma a stévií dle chuti. Kdo se stévií nemáte ještě zkušenost, tak stévie stačí opravdu velmi málo. Začněte třeba množstvím stévie jen na špičku nože, promíchejte a až po ochutnání případně přidávejte. Obě části koláče/dortu promažeme a slepíme krémem k sobě. Krémem poté potřeme celý koláč a ozdobíme libovolným ovocem. Hotový dort necháme min. 2-3 hodiny ztuhnout v lednici.